A-
A+

Offret: Jag känner ett hugg och hur han vrider om

– Jag känner ett hugg och hur han vrider om. Sedan känner jag en fruktansvärt smärta, säger Bo Martinsson, det första offret vid Vetlandadådet.
– Jag känner ett hugg och hur han vrider om. Sedan känner jag en fruktansvärt smärta, säger Bo Martinsson, det första offret vid Vetlandadådet.
BrottTT

Bo Martinsson var den förste som knivhöggs i Vetlanda den där dramatiska dagen i början av mars. Han berättade om dådet när rättegången mot den 22-årige gärningsmannen inleddes på fredagen:

Jag såg en liten glimt av hans ögon. De bara stirrade rakt ut.

Annons

Annons

Annons

Annons

Målsägarbiträdena Mikael Svegfors, Sylvia Strid och Hans-Christian Renström utanför säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt, där rättegången inleddes mot 22-åringen på fredagen.
Målsägarbiträdena Mikael Svegfors, Sylvia Strid och Hans-Christian Renström utanför säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt, där rättegången inleddes mot 22-åringen på fredagen.

På eftermiddagen hörde Jönköpings tingsrätt två av männen som utsattes för 22-åringens knivattacker.

Jag var på väg ut genom skjutdörrarna vid resecentrum. Då körde han in kniven i sidan på mig bakifrån, berättar Bo Martinsson.
Jag känner ett hugg och hur han vrider om. Sedan känner jag en fruktansvärt smärta. Personer strömmade till och när de drog upp jackan på mig såg de hugget och sade att tarmarna höll på att komma ut.

Det dröjde 20 minuter innan ambulansen kom.

Martinsson berättar hur han sjunker ihop och under perioder förlorar medvetandet. Under förhöret brister det kort för honom. Han hulkar och tar en paus – och berättar sedan hur dådet har påverkat honom:

Hör jag en siren får jag hjärtklappning, Jag har fått åka in till sjukhuset för att kolla hjärtat.

Känner sig lättad

Efter vittnesmålet är han lättad.

Nu är det skönt att ha det gjort. På ett sätt tycker jag synd om honom. Han hade ju inget otalt med mig. Det kunde hänt vem som helst, säger Bo Martinsson efter vittnesmålet.

Sedan är det andra offrets tur. Han var inne i Vetlanda med sin sexårige son. De väntade på bussen hem.

Han kom emot mig och högg mig med kniven. Jag försökte springa och han förföljde mig, jag halkade i en vattenpöl och då var han över mig, berättar han.

Mannen höggs tre gånger. Men när 22-åringen riktade kniven mot halsen fattade han mod.

Jag skrek så högt jag kunde. Satte en hand i marken och en mot hans bröst och kom loss. Sedan kunde jag fly in i vänthallen.
Jag minns blicken. Han hade uppspärrade ögon, säger han.

Både mannen och hans son har fått men av händelsen.

Jag har svårt att sova, jag går hos en psykolog. Och sonen får också hjälp.

Annons

Annons

Gröna häkteskläder

Under hela tiden har den åtalade 22-åringen suttit tyst, klädd i gröna häkteskläder, en t-shirt och mjukisbyxor. Ibland med blicken i golvet, vid andra tillfällen tittar han ut över rättssalen.

Åklagaren Adam Rullman inledde förhandlingarna under förmiddagen med att läsa upp sina yrkanden. Han vill att den åtalade ska ställas till ansvar för sju mordförsök och att han ska utvisas ur landet.

Via sin advokat medger 22-åringen två av mordförsöken. I de övriga fem fallen vill han varken erkänna eller förneka ansvar eftersom han säger sig inte minnas vad som hänt. Han medger yrkandet på utvisning.

Åklagaren Adam Rullman och kammaråklagare Martin Svensson ägnade sedan återstoden av förmiddagen åt att minut för minut gå igenom händelseförloppet den 3 mars.

Förflyttningarna rekonstruerade

Men hjälp av den åtalades mobiltelefon har polisen kunnat rekonstruera 22-åringens förflyttningar genom Vetlanda. Åklagarna pekar på hur mannens positioner vid knivattackerna stämmer tidsmässigt överens med larmsamtalen till 112.

Vi påstår att bevisningen visar att den åtalades telefon har varit vid brottsplatserna vid respektive tidpunkt. Och på knivbladet finns blodspår både från gärningsmannen och från fem av de sju offren, summerar åklagare Adam Rullman.

De tre målsägarbiträdena som representerar de sju offren yrkar på ett sammanlagt skadestånd på drygt en miljon kronor.

Vi tiden för händelserna har 22-åringen mått väldigt dåligt och lidit av psykisk stress. Han har inte riktigt uppfattat vad som har hänt den här dagen annat än inledningsvis, sade mannens advokat Christian Berntö i sin framställan.

Men det är fortfarande oklart varför mannen gjorde som han gjorde. Om han har något mer att säga kommer rätten troligen att få veta det först under rättegångens sista dag då 22-åringen ska förhöras.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!