A-
A+

Offret lurades ut på Årstabron – sköts i huvudet

Mannen hittades död på Årstabron den 17 september 2020. Arkivbild.
Mannen hittades död på Årstabron den 17 september 2020. Arkivbild.
BrottTT

Två gånger tidigare hade den unge mannen utsatts för mordförsök.

I september förra året hittades han död, skjuten med flera skott, på Årstabron i Stockholm.

Nu åtalas tre män för mordet, där material från FBI:s Anom-operation spelat en stor roll.

Annons

Annons

Åklagare Lisa dos Santos. Arkivbild.
Åklagare Lisa dos Santos. Arkivbild.

Två av männen, en 21-åring och en 28-åring, misstänktes redan tidigt för mordet på Årstabron. Enligt åtalet ska de ha bestämt möte med offret och därefter gått med honom ut på bron, där de sköt honom med flera skott i huvudet och kroppen.

Utöver dessa åtalas även en 30-åring, som av åklagaren beskrivs som en man med högt uppsatt position i olika kriminella nätverk i södra Stockholm. Även han figurerade tidigt i utredningen och misstänktes ha legat bakom mordet.

Då hade vi bland annat en chatt från Encro, men eftersom Encro stryptes i juni förra året hade vi inte någon mer information därifrån efter det, och det här mordet begicks i september, säger kammaråklagare Lisa dos Santos.

"Helt annat läge"

En tid såg det ut som att enbart de två männen i 20-årsåldern skulle kunna åtalas för mordet. Men sedan kom Anom – den stora polisoperationen där en krypterad kommunikationstjänst spridits ut bland kriminella över hela världen. Det de inte visste var att det egentligen var FBI som låg bakom det hela och hade kunnat kopiera all kommunikation.

Då hamnade man i ett helt annat läge, säger Lisa dos Santos.

Enligt åtalet kan material från Anom visa hur 30-åringen varit delaktig i chattar inför och efter mordet och gett instruktioner.

Det är chattar som innehåller planering och organisering kring att det här mordet ska utföras. Det ska skaffas vapen, man måste komma i kontakt med offret, få ut honom, veta var han bor och rör sig. Och även när det är gjort meddela att det är klart och att det ska erläggas någon form av betalning, säger Lisa dos Santos.

Annons

Annons

Samtliga nekar

Samtliga åtalade förnekar brott.

"Han har inte själv eller i samförstånd med någon annan beslutat att mörda målsäganden. Han har inte heller deltagit på något annat sätt i mordet", säger advokat Robin Söder, som försvarar 30-åringen, i en skriftlig kommentar.

Även 21-åringen förnekar, skriver hans advokat Filip Rydin.

"Försvarets uppfattning är att de s. k. Anom-chattarna inte ger det stöd för de gärningar som åklagaren lägger honom till last. Vidare så brister utredningen i flera väsentliga avseenden om vem som bragt målsäganden om livet. Detta trots den oerhört långa utredningstid som åklagaren haft till sitt förfogande", fortsätter han.

Hotbild mot offret

Bakom mordet ligger enligt åklagaren en konflikt mellan 30-åringen och mordoffret, som tidigare varit vänner med varandra. Exakt vad som lett fram till brytningen är oklart.

Exakt vad den här konflikten består i, det kan inte jag säga. I den här typen av konflikter som uppstår i gängkriminella miljöer är det inte alltid det finns en jättetydlig anledning som man kan se konkret. Det kan också vara så att det är smågrejer som man blir osams om, sedan blir det som en snöbollseffekt, säger Lisa dos Santos.

Enligt åklagaren har polisen kunnat notera att de båda männen efter en viss tidpunkt inte längre ses tillsammans. Av utredningen framgår att offret levt med en hotbild över sig, och att han under 2019 utsatts för två mordförsök.

Letade något

Bland bevisningen finns också mordvapnet, som hittades ungefär en månad efter skjutningen.

Boende i området där vapnet sedan påträffas reagerar på att det går runt ett gäng killar och till synes letar efter något. De tycker att det ser udda ut och larmar polis. Polisen kommer dit och påträffar ett vapen, en modifierad start- gaspistol, säger Lisa dos Santos.

Även en fjärde person är häktad i sin utevaro i målet, och åtalas inte i nuläget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.