A-
A+

Öka chansen att få bilen genom besiktningen

Sannolikheten att få bilen godkänd är högre i områden med många bilprovningsstationer än i områden med få, hävdar forskare vid Lunds universitet. Arkivbild.
Sannolikheten att få bilen godkänd är högre i områden med många bilprovningsstationer än i områden med få, hävdar forskare vid Lunds universitet. Arkivbild.
BilprovningenTT

Vill du öka chansen att din bil går igenom besiktningen? Kör då till ett område med många bilprovningsstationer – fler bilar godkänns i den hårda konkurrensen.

Annons

Annons

Sedan avregleringen av bilprovningen 2010 har antalet besiktningsstationer mer än fördubblats. Nationalekonomerna Osmis Habte och Jerker Holm har undersökt vad som händer när det finns flera stationer i ett område och det tillkommer en station.

Det visade sig att andelen godkända besiktningar ökade med 0,3–1,9 procent i de besiktningsstationstäta områdena. Sannolikheten att få bilen godkänd är därmed högre i områden med många bilbesiktningsstationer än i områden med få, hävdar forskarna.

Mjuka faktorer påverkar

Den tolkning vi gör är inte att varje besiktningsingenjör står och tänker: "oj, här måste jag godkänna fler". Utan det kan vara mjuka faktorer som påverkar. Som att stationen tappar kunder och att det har öppnat en annan station som de pratar om på fikarasten och någon kollega kanske har fått gå ned i tjänst eller förlorat jobbet, säger Jerker Holm som är professor i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Ökningen med 0,3-1,9 procent kan tyckas vara låg, men siffrorna är klart statistiskt signifikanta, försäkrar Holm. En ökning med 1 procent i andelen godkända bilar innebär en ökning med drygt 30 000 bilar som varje år godkänns vid första besiktningen.

Annons

Annons

Subjektiva bedömningar

Men det är inte detsamma som att det skulle rulla fler farliga fordon på vägarna.

Det här innebär inte att vi säger att svensk bilprovning är värdelös på något sätt, säger Holm.
Men att det finns ett visst utrymme för subjektiva bedömningar, det har fler än vi kommit fram till.

Studien som publicerats i Review of Industrial Organization baseras på drygt 22 miljoner besiktningar under åren 2010–2015.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.