A-
A+

Ökad avskogning i Amazonas

Regnskog har avskogats för att ge plats åt odling av sojabönor, i den här bilden tagen i delstaten Pará i Brasilien 2004.
Regnskog har avskogats för att ge plats åt odling av sojabönor, i den här bilden tagen i delstaten Pará i Brasilien 2004.
BrasilienTT-AP

Annons

Annons

Avskogningen i den brasilianska delen av Amazonas har ökat igen, efter två månaders minskning.

Satellitbilder visar att 877 kvadratkilometer skog har försvunnit under oktober, 4,9 procent mer än samma månad 2020. I september ökade avskogningen med 2,3 procent mot motsvarande tid i fjol.

Landets miljöminister Joaquim Leite sade i onsdags vid klimatmötet i Glasgow att Brasilien har år 2028 som mål för att få ner illegal skövling till noll och sade på fredagen att han inte sett de nya siffrorna.

Avskogningen är en brasiliansk utmaning som vi inte blundar för, sade han.

I september sade president Jair Bolsonaro i FN att regeringen fördubblat insatserna för att stoppa avskogningen, men årets siffror är på samma nivå som i fjol – och då var siffrorna de högsta på tolv år.

När Bolsonaro tillträdde 2019 låg årsgenomsnittet för avskogningen för den föregående tioårsperioden på 6 500 kvadratkilometer. Under hans första två år vid makten steg snittet till 10 500 kvadratkilometer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.