Ökad frustration när Europa stängs ner – igen

Polis drabbar samman med demonstranter som lessnat på regeringens hantering av pandemin i Tjeckens huvudstad Prag i oktober.
Polis drabbar samman med demonstranter som lessnat på regeringens hantering av pandemin i Tjeckens huvudstad Prag i oktober.
EuropaTT

I takt med ökade åtstramningar stiger frustrationen i Europa.

Allt fler européer tycks ha lessnat på veliga ledare, hattiga bud och raserade ekonomier.

Annons

Annons

Från och med måndagen läggs sordin på det tyska nöjeslivet. Barer, kaféer och restauranger stängs ner, likaså träningscenter, teatrar, operor och biografer.

Det är ett slag i ansiktet, säger barytonen Michael Nagy, vid den bayerska statsoperan i München, med tårar i ögonen till nyhetsbyrån AFP.

Förbundskansler Angela Merkels nya bud beräknas gälla minst november månad ut.

Även i Storbritannien väntar en tung november. Från och med torsdag och fram till minst början av december får britterna bara lämna sina hem om de har "synnerliga skäl", enligt premiärminister Boris Johnsons nya förslag. Restauranger och pubar stängs. Endast nödvändiga butiker, skolor och universitet förblir öppna.

"Behandlat oss med förakt"

Det hastigt annonserade beskedet har mötts av kritik från pandemitrötta britter, forskare och politiska ledare, inte minst ur ekonomisk synpunkt. I de städer som redan levt med tuffare restriktioner än övriga landet i över en månad är frustrationen extra stor.

Denna morgon vaknade miljoner människor upp med vetskapen att vår premiärminister tycker att norr är värt mindre än söder. Uppriktigt sagt har regeringen behandlat oss med förakt igen, säger Liverpools regionala borgmästare Steve Rotheram, enligt The Guardian.

Listan kan göras lång på europeiska länder som stramar åt virusrestriktionerna och stänger ner delar av samhället: Belgien, Portugal, Spanien, Österrike, Irland, Spanien, Frankrike. Med åtstramningarna växer oron över de ekonomiska konsekvenserna. I Frankrike förbjuds mataffärer från och med tisdagen från att sälja "icke-nödvändiga" produkter i förhoppningen att skydda mindre butiker, varav många tvingats slå igen dörrarna under pandemin, rapporterar AFP.

Annons

Annons

Våldsamma protester

I Spanien råder nattligt utegångsförbud och regionala gränser håller stängt för att förhindra resande. Även Italiens regering väntas under måndagen meddela nya restriktioner. Enligt tidningen La Reppublica ryktas det om utegångsförbud efter klockan 21, stängda museer och distansundervisning för elever i sjunde klass och uppåt.

På flera håll i Europa ökar frustrationerna kring pandemibegränsningarna. I flera spanska städer har demonstranter drabbat samman med polis under protester mot de utvidgade restriktionerna, protester som mynnat ut i skadegörelse och plundringar. De senaste dagarna har demonstranter gripits och skadats i bland annat Madrid, Barcelona och Logroño, rapporterar Reuters.

Våldsamma protester har även rapporterats från flera italienska städer, rapporterar BBC, och från Tjeckiens huvudstad Prag. Enligt The Guardian skadades minst 20 demonstranter när tjeckisk polis i oktober använde tårgas och vattenkanoner för att skingra "anti-lockdown"-protesterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons