A-
A+

Ökad nedgång i elförbrukning

Elproduktion vid avfallskraftvärmeverk i Malmö. Arkivbild.
Elproduktion vid avfallskraftvärmeverk i Malmö. Arkivbild.
EkonomiTT

Elförbrukningen i Sverige fortsatte ned i december. Och jämfört med höstmånaderna har minskningstakten tilltagit, enligt statistik från Svenska kraftnät.

Annons

Annons

I december sjönk den samlade förbrukningen med 8,2 procent jämfört med december året före, eller 1 600 MW, vilket är ungefär lika mycket som 1,5 kärnkraftsreaktorer producerar normalt sett.

Korrigerat för kalender- och temperaturskillnader var minskningen i årstakt fem procent i september, 6,3 procent i oktober och 6,0 procent i november, jämfört med motsvarande månader året före.

Störst var nedgången i Sydsverige, elområde 4, där elpriset vanligtvis är dyrast, minus 12,6 procent eller 430 MW i december.

Mer i detalj är minskningen ännu större vid höglasttimmarna, morgon och eftermiddag (klockan 8-11 respektive 16-19), vilket är särskilt viktigt eftersom det är då belastningen på elsystemet är som störst, enligt Svenska kraftnät.

"Kan vi hålla fast vid denna förbrukningsminskning kommande vintermånader, samtidigt som det förbättrade läget på de europeiska energimarknaderna och högre tillgänglighet i produktionsanläggningarna ligger fast, minskar risken för effektbrist", skriver Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, i en kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.