A-
A+

Ökad risk för typ 2-diabetiker vid covid

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk att drabbas av svår covid-19, jämfört med andra.
Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk att drabbas av svår covid-19, jämfört med andra.
CoronavirusetTT

Personer som lider av typ-2 diabetes har en ökad risk att hamna på sjukhus och dö till följd av covid-19, jämfört med andra. Vad riskökningen beror på är dock inte helt klarlagt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Runt en halv miljon svenskar lider av typ 2-diabetes, det vill säga den sjukdom då kroppens känslighet för insulin är nedsatt, vilket gör att sockret från blodet inte kan tas upp normalt.

Därutöver, visar ny forskning, löper dessa personer en 40-procentig förhöjd risk att hamna på sjukhus, samt en lika stor riskökning för att behöva intensivvård, på grund av covid-19.

I den aktuella studien, har forskaren Aidin Rawshani vid Göteborgs universitet jämfört utfallet för de 500 000 svenskar som finns i diabetesregistret, med drygt två miljoner matchade kontroller utan diabetes. Personerna matchades avseende ålder, kön och regiontillhörighet.

Resultatet, som publiceras i tidskriften The Lancet, visar att även risken för att dö i sjukdomen är förhöjd med 1,5 gånger för personer med typ 2-diabetes, jämfört med andra.

Forskningen, som finansierats av Hjärt-lungfonden, ger dock inget svar på orsaken bakom riskhöjningen. Många med typ 2-diabetes lider av övervikt och fetma, som är kända riskfaktorer för att drabbas av svår covid, samtidigt som många typ 2-diabetiker även har högt blodtryck, som också är en riskfaktor. Så om orsaken till riskhöjningen är dessa andra faktorer eller om det är diabetessjukdomen i sig, vet inte forskarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz