A-
A+

Ökad smittspridning bland danska barn

Danmark ser en ökad smittspridning bland barn och ungdomar. Arkivbild.
Danmark ser en ökad smittspridning bland barn och ungdomar. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Smittspridningen ökar bland barn och ungdomar i Danmark.

I åldrarna 6–11 år ses nu 941 smittofall per 100 000 barn – den högsta noteringen i åldersgruppen hittills under pandemin.

Annons

Annons

Den senaste tiden har Styrelsen för patientsäkerhet gått ut med flera påbud om att skicka hem hela skolklasser i Danmark på grund av smittoutbrott och enligt en ny rapport från smittskyddsinstitutet SSI (Statens Serum Institut) har 941 smittofall per 100 000 barn rapporterats i åldersgruppen 6–11 år.

Smittan är ännu högre bland ovaccinerade barn i åldersgruppen 12–15 år.

"Om man uteslutande tittar på den del av 12–15-åringar som inte har tagit vaccin så har de faktiskt den högsta smittan och därmed en incidens som är lite högre än för 6–11-åringarna", säger Rebecca Legarth, avdelningsläkare på SSI, i ett pressmeddelande.

Det är dock fortsatt mycket ovanligt att barn och ungdomar behöver sjukhusvård för covid-19. De senaste sju dagarna har sex patienter i åldern 6–15 år blivit inlagda på danska sjukhus, vilket utgör runt två procent av alla nyinlagda patienter under perioden.

I december väntas Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) komma med besked om vaccinet från Pfizer-Biontech även kan användas för barn i åldern 5–11 år.

Tidigare har Sundhedsstyrelsens högste chef Søren Brostrøm sagt att han förväntar sig en debatt om huruvida Danmark ska vaccinera barn under tolv år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.