Ökade ekonomiska svårigheter i virusets Europa

Hårda restriktioner har införts i bland annat Irland. På bilden en pub i huvudstaden Dublin den 21 oktober.
Hårda restriktioner har införts i bland annat Irland. På bilden en pub i huvudstaden Dublin den 21 oktober.
EuropaTT-AFP-Reuters

Efter ökade smittofall införs tuffare restriktioner i allt fler europeiska länder. Enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning över officiella smittsiffror har nu över elva miljoner européer bekräftats smittade av covid-19.

Annons

Annons

I Grekland förlänger regeringen det nattliga utegångsförbudet. Samtidigt beordras restauranger, barer, teatrar och museum i landets mest befolkade delar att hålla stängt från och med tisdagen och en månad framåt.

Vi pratar om en katastrof. Många verksamheter som stänger kommer inte att öppna igen. Vi pratar om arbetslösa människor, enorma förluster i inkomst och i BNP, säger restaurangarbetaren Antonis Kalamaras i Aten, en av de städer där de nya restriktionerna gäller, till nyhetsbyrån Reuters.

Många arbetslösa

Sedan Irland införde kraftigt skärpta restriktioner för två veckor sedan har 85 000 människor sökt arbetslöshetsersättning. Bland annat får restauranger bara sälja mat för avhämtning och endast "nödvändiga" butiker får ha öppet – restriktioner som ska gälla i ytterligare en månad.

Nederländerna sällade sig till sina grannländer Frankrike, Belgien och Tyskland och lade fram tuffare åtgärder under tisdagen.

Den 13 oktober stängdes barer och restauranger för minst den kommande månaden, och nu kom samma besked för museum, biografer, djurparker, nöjesparker och en del andra offentliga platser i två veckor.

Det finns inget annat sätt, säger premiärminister Mark Rutte.

Enligt de nya reglerna förbjuds också offentliga samlingar mellan fler än två personer som inte tillhör samma familj.

Annons

Annons

Vill undvika nedstängning

Även i Ungern stängs barer och nöjeslokaler och vid midnatt natten till onsdag införs nattligt utegångsförbud, enligt ett uttalande av premiärminister Viktor Orban.

På tisdagen införs ytterligare restriktioner även i Georgien. Restauranger och kaféer måste stänga senast klockan 22 och alla typer av sociala sammankomster förbjuds helt, enligt ett uttalande från regeringen.

Även i Polen oroas regeringen över utvecklingen. På mindre än två veckor har antalet smittade av covid-19 fördubblats och nu överväger regeringen tuffare åtgärder för att bekämpa viruset.

Vi utesluter inte något scenario. Men regeringen kommer att göra allt för att undvika en hård nedstängning, då vi vet vilka konsekvenser det skulle ha på ekonomin, säger premiärminister Mateusz Morawieckis stabschef Michal Dworczyk till polska TVN24.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons