A-
A+

Ökat försäkringsskydd mot våld i nära relationer

Personer som försöker lämna våldsamma relationer ska nu erbjudas ytterligare ekonomiskt stöd. Arkivbild.
Personer som försöker lämna våldsamma relationer ska nu erbjudas ytterligare ekonomiskt stöd. Arkivbild.
EkonomiTT

Kristerapi, resor och nödvändigheter till ett akut boende – att lämna en våldsam relation kan vara dyrt.

Nu utökar försäkringsbolaget Folksam sina hemförsäkringar för att täcka akuta merkostnader som uppstår när brottsoffer behöver lämna hemmet.

Annons

Annons

2018 införde Folksam ersättning och kristerapi för överfall som sker mellan personer som lever i samma hushåll.

Från och med den 1 juli i år kommer skyddet även att innefatta ett ekonomiskt stöd för att täcka akuta kostnader samt lämna överfallsersättning vid upprepat fysiskt våld i nära relation.

Vi tror ju inte att det här är lösningen på problemet, utan det här kan ju hjälpa kvinnor när de behöver lämna sitt hem i akuta situationer. Vi ska tillhandahålla försäkringar i situationer där det finns ett behov, här ser vi att det gör det, säger Folksams vd Ylva Wessén till TT.

Arbetet skyndats på

Arbetet med det utökade skyddet har pågått sedan slutet av 2019 och är inte en direkt följd av vårens uppmärksammade händelser som riktat nytt ljus mot frågan om våld i nära relationer.

Det är en process att genomföra villkorsförändringar i försäkringar. Men slutfasen av det arbetet har skyndats på eftersom frågan varit så väldigt aktuell, säger Folksams presschef Kajsa Moström.

Annons

Annons

Barn får mer tid

Förlängd preskriptionstid för minderåriga är också ett tillägg som sker nu.

Det gör att barn som vuxit upp under de här förhållandena har längre tid på sig efteråt att kunna anmäla det man var med om när man var liten. Det kanske man inte förstår förrän man blir äldre, säger Kajsa Moström.

Tidigare har överfallsersättning i högre uträckning tillfallit män eftersom de oftare drabbas av våld utanför hemmet. Det utökade skyddet är tänkt att balansera alla utsatta personers möjlighet till motsvarande försäkringsskydd.

Försäkringsbolaget vill att den ersättning som kunderna kan få från sin hemförsäkring ska ses som ett komplement till det skydd som samhället erbjuder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!