A-
A+

Oklara VM-besked när Sverige portar KHL-spelare

Lars Johansson, som senaste säsongen spelade SKA S:t Petersburg, under OS i Peking. Arkivbild.
Lars Johansson, som senaste säsongen spelade SKA S:t Petersburg, under OS i Peking. Arkivbild.
IshockeyTT

Efter att Finland stoppat spelare som väljer spel i ryska KHL nästa säsong följer Sverige efter. Svenska ishockeyförbundet uppger också att inga spelare som spelat det nyss avslutade KHL-slutspelet är aktuella för VM.

Spelarna som ingick avtal innan kommer att kunna spela, säger Johan Stark, generalsekreterare för Svenska ishockeyförbundet.

Annons

Annons

Till följd av Rysslands invasion av Ukraina har Finlands ishockeyförbund bestämt att inga spelare som väljer att spela i KHL nästa säsong ska få ta på sig landslagsdressen.

Nyheten kom i samband med att Finlands trupp till veckans landslagsturnering Beijer Hockey Games i Stockholm och Tammerfors presenterades.

Några timmar senare följde Sverige efter.

Formellt beslut i vår

Vi går i den riktning att spelare som väljer att spela i KHL nästa säsong därmed inte kommer att vara uttagningsbara till våra landslag, men beslutet ska formellt tas av vår förbundsstyrelse först efter säsongen, säger Johan Stark till TT.
Vi ser helst att inga spelare spelar i Ryssland men samtidigt måste vi respektera om någon väljer att ta det beslutet.

Spelare som skrivit KHL-kontrakt före den ryska invasionen är däremot fortsatt tillgängliga för spel framöver, vilket innefattar VM i Finland senare den här månaden.

Vår linje är egentligen densamma, de här spelarna som ingick avtal innan kommer att kunna spela, fortsätter han.
De flesta satt med väldigt dyra kontrakt som de skulle bli tvungna att köpa sig ur och det kan inte alla göra, man måste förstå det. Det är inte vi som är deras arbetsgivare.

Annons

Annons

Sportslig grund

Under måndagen kom ett pressmeddelande där förbundets tävlingschef, Olof Östblom, sade att inga spelare som spelat KHL-slutspel var aktuella för VM. Så verkar dock inte vara fallet då flera spelare är uttagna till veckans Beijer Hockey Games, Tre Kronors genrep inför VM.

I den svenska truppen finns fyra spelare som varit med i KHL-slutspelet: målvakten Oscar Dansk, Spartak Moskva, backen Anton Lindholm, Dinamo Minsk och centrarna Lucas Wallmark och Joakim Nordström. De två sistnämnda bröt sina kontrakt med CSKA Moskva i början av mars.

Johan Stark berättar för TT att resterande KHL-svenskar som spelat slutspel ratats på sportsliga grunder, alltså inte för deras beslut att stanna kvar och spela i Ryssland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.