A-
A+

Oklart när Sverige får ny statsminister

Statsminister Stefan Löfven (S) när han lämnade in sin avskedsansökan till riksdagens talman Andreas Norlén.
Statsminister Stefan Löfven (S) när han lämnade in sin avskedsansökan till riksdagens talman Andreas Norlén.
PolitikTT

Stefan Löfven (S) har avgått som statsminister och en ny ska utses.

Det är oklart hur länge det dröjer.

Än är vägen inte öppen för Magdalena Andersson.

Annons

Annons

Löfven gick på onsdagen till riksdagens talman Andreas Norlén och begärde att bli entledigad. Att han skulle avgå i höst meddelades redan i somras.

Det har varit sju fantastiska år, säger Löfven.
Jag känner stolthet över att väljarna gav Socialdemokraterna förtroendet att bilda regering 2014. Vi har lagt om riktningen för Sverige.

Löfven leder nu en övergångsregering i väntan på att riksdagen ska utse en ny statsminister.

Talmansrunda väntar

Talman Andreas Norlén ska på torsdag ha enskilda samtal med samtliga åtta partiledare.

Han ska efter den så kallade talmansrundan hålla en pressträff. Eventuellt kan då Norlén ha utsett en av partiledarna till att sondera stödet för en ny regering.

Löfvens plan är att finansminister Magdalena Andersson ska bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Hon valdes i förra veckan av Socialdemokraternas partikongress till ny S-ledare.

För att en ny statsminister ska bli godkänd av riksdagen krävs att hon eller han inte får 175 eller fler nej-röster emot sig.

För Magdalena Andersson krävs, förutom ja-rösterna från S och MP, också att C och V lägger ned sina röster.

Annons

Annons

Ett hinder borta

Ett första hinder för Magdalena Anderssons väg till statsministerposten undanröjdes på onsdagen. Då nåddes en uppgörelse mellan S, MP och C om en lagrådsremiss om strandskyddet och om en proposition om äganderätten i skogen.

Ett mer flexibelt strandskydd och en stärkt äganderätt för skogsägare har varit C:s krav för att släppa fram Andersson som statsminister.

Efter att uppgörelsen bekräftats uppgav C-ledaren Annie Lööf att hennes parti kommer att släppa fram Magdalena Andersson.

Vi tolererar Magdalena Andersson som statsminister i och med att regeringen har levererat på överenskommelsen om tunga centerreformer för landsbygden, säger Lööf.

V ställer krav

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vidhåller att partiet inte tänker släppa fram Magdalena Andersson som statsminister utan förhandlingar.

Det är förstås inte möjligt, därför att Vänsterpartiets mandat behövs i den här konstellationen, säger Dadgostar till TT strax före en omröstning i kammaren.
Det är ganska naturligt för Vänsterpartiet att förhandla in frågor som är viktiga för våra väljare, fortsätter hon och nämner bättre pensioner och sjukförsäkring.

Löfven tycker det är konstigt att V ställer nya krav för att släppa fram Andersson som statsminister. Han pekar på att V släppte fram honom som statsminister efter regeringskrisen i somras. Inget har förändrats, anser han.

Svenska folket vill ha en snabb övergång. Och Magdalena Andersson har högt förtroende även bland V:s väljare.

Andersson har uppgett att hon ska ta kontakt med de partier hon hoppas få stöd från när hon har fått talmannens uppdrag att sondera stödet för en ny S-ledd regering.

Ett annat problem

Ett annat problem för Andersson är att stödet för regeringens budget ännu inte är säkrat. Budgetomröstningen i riksdagen hålls den 24 november.

Frågan är om Andersson vill säkra regeringens budget innan hon eventuellt tillträder som statsminister.

C-ledaren Lööf understryker att uppgörelsen om strandskydd och skog inte innebär att C även har lovat att rösta för regeringens budget. Budgetomröstningen i riksdagen ska ske om ett par veckor.

Hur budgetomröstningen kommer att gå till om några veckor det får vi ta ställning till när vi ser alternativen, säger Lööf.

Hur länge Sverige får vänta på en ny statsminister och regering är därmed oklart. Det beror bland annat på om långa förhandlingar krävs mellan Magdalena Andersson och V.

Nästa vecka

Riksdagen kan tidigast hålla en statsministeromröstning i nästa vecka.

Under tiden är handlingsutrymmet för Löfvens övergångsregering begränsat jämfört med en vanlig regering.

Löfven kan därför till exempel inte svara på när beslut tas för att Cementa ska fortsätta få bryta kalk.

Det finns väldigt få möjligheter att agera offensivt nu, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.