A-
A+

Ökning av covidfall i Västra Götaland

Vaccinationstakten har ökat i Västra Götalandsregionen, 70,5 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin. Arkivbild
Vaccinationstakten har ökat i Västra Götalandsregionen, 70,5 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin. Arkivbild
CovidTT

Antalet nya covidfall i Västra Götaland har, från låga nivåer, ökat med 50 procent på en vecka. Många av de smittade är unga som varit utomlands.

Annons

Annons

Antalet nya covidfall i regionen sjönk drastiskt i början av sommaren och räknas sedan dess i några hundratal, vilket kan jämföras med toppnoteringarna i julas med över 8 000 nya fall varje vecka. Att det vecka 28 konstaterades 377 nya fall innebär dock en statistisk ökning med 50 procent från föregående veckas 252 fall.

De smittade finns i nästan alla åldersgrupper, men de flesta är under 30 år och fallen kan ofta kopplas till resor utomlands.

"Vi ser tydligt att resor är klar riskfaktor för smitta nu. I många länder ökar fallen med covid-19 igen. Därför är det viktigt att man blir provtagen vid hemkomst från alla länder utom Norden", säger ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall i ett pressmeddelande.

Dotevall uppmanar alla att vaccinera sig och vaccinationstakten har också ökat; till och med vecka 28 hade 70,5 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin.

Den 21 juli vårdades totalt 38 covidpatienter på regionens sjukhus, varav fem på intensivvårdsavdelning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!