A-
A+

Ola Bini åtalas – regeringsfråga anser advokat

Den svenske internetaktivisten Ola Bini tillsammans med sin advokat. Arkivbild.
Den svenske internetaktivisten Ola Bini tillsammans med sin advokat. Arkivbild.
EcuadorTT

Svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini åtalas för dataintrång i Ecuador efter en utdragen rättsprocess.

Binis juridiska ombud Thomas Bodström oroar sig för att hans klient inte får en rättvis rättegång.

Annons

Annons

Efter en lång och utdragen rättsprocess med pausade och återupptagna domstolsförhandlingar har domaren Yadira Proaño slutligen kommit fram till att Ola Bini ska ställas inför rätta, anklagad för dataintrång i Ecuadors nationella telekombolag. Ola Bini nekar till brott.

Thomas Bodström säger att Ola Binis ecuadorianska försvarare Carlos Soria har nekats att lämna in bevisning som styrker Binis oskuld, och att det som sker påminner om rättsprocesser i Belarus och Ryssland.

Det här är helt oacceptabelt. Svenska ambassaden har följt det här, men nu måste det upp på regeringsnivå, säger Bodström.

Bekant med Assange

Ola Bini greps i Ecuadors huvudstad Quito i april i fjol, misstänkt för att utan tillstånd ha fått tillgång till data- och telekomsystem. Han var frihetsberövad till i slutet av juni det året, och får sedan dess inte lämna landet.

Bini är bekant med den fängslade Wikileaksgrundaren Julian Assange, som tidigare uppehöll sig på Ecuadors ambassad i London. Bini greps bara timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl.

Thomas Bodström anser att åtalet är politiskt motiverat, och att Ola Bini har dragits in i en prestigekamp där Ecuadors politiska ledning har blandat sig i rättsprocessen.

Annons

Annons

Familjen oroar sig

Vi vet att han är oskyldig och att det är en politisk rättegång, men svenska regeringen ska inte acceptera att en svensk medborgare blir behandlad på det här sättet, säger Bodström.

Ola Binis pappa Dag Gustafsson, som har regelbunden kontakt med sin son, säger att familjen oroar sig för den kommande rättegången.

Det är en sak att någon ställs till svars för någonting som man påstås ha gjort, men samtidigt måste den personen garanteras en rättvis och korrekt behandling. Och det finns tydliga bevis på att det inte gör det i det fallet. Självklart är vi oroliga för vad som händer i nästa steg, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!