A-
A+

Olivia Mellegård: Från skadad till hjälte

Olivia Mellegård på golvet efter sin kvittering till 30–30 i slutsekunderna mot Norge.
Olivia Mellegård på golvet efter sin kvittering till 30–30 i slutsekunderna mot Norge.
HandbollCastellón, TT:s utsända

Från skadehelvete till matchhjälte mot Norge, det svänger fort även i handboll. Är det någon som vet något om det, är det Olivia Mellegård som gick från en allvarlig knäskada till att ge Sveriges kvartsfinaldröm nytt liv.

Det var värt all rehab, säger hon.

Annons

Annons

Sveriges matchhjälte Olivia Mellegård efter lördagens handbollsmatch mot Norge.
Sveriges matchhjälte Olivia Mellegård efter lördagens handbollsmatch mot Norge.
Olivia Mellegård hoppas att Sverige ska hålla högt tempo mot Rumänien.
Olivia Mellegård hoppas att Sverige ska hålla högt tempo mot Rumänien.

Olivia Mellegård missade EM och OS på grund av en allvarlig knäskada. I kryssmatchen mot Norge visade hon dock att hon är tillbaka på allvar. Hon satte alla sina skott, varav det sista räddade poäng till Sverige.

Jag är oerhört glad. känslan att få sätta dit den sista bollen var, ja det var värt all rehab man har gjort för att kunna bidra med det och vara där i den situationen, säger hon.

Stor operation

Det var i augusti 2020 som Mellegård slet av korsbandet och därefter väntade en lång väg tillbaka till landslagsspel.

Det blev en ganska stor operation. Och på vägen har det kommit några bakslag som har gjort det extra kämpigt, berättar hon.

Skadan gjorde att hon missade både EM i fjol och sommarens OS, ett tungt slag för en spelare som varit en del av förbundskapten Tomas Axnérs stomme.

Det var oerhört tungt, på något sätt vill man alltid komma tillbaka så snabbt som möjligt men att stressa under rehaben var inget som funkade.

I stället fick hon se mästerskapen från tv-soffan som en engagerad supporter.

Jag tror man ser det med mer känslor inblandat än om man är en vanlig supporter. Man har många egna erfarenheter kopplat till det, säger Mellegård.

Annons

Annons

Upp och ner

Precis som i de flesta rehabiliteringar, gick det upp och ner för 25-åringen. I svackorna fanns tvivel om hon skulle kunna fortsätta karriären.

Tanken slog mig någon gång när det var riktigt kämpigt och processen inte kom framåt riktigt i rehaben. Men samtidigt får man tillbaka motivationen så fort det går bättre. Jag tror det ingår lite i en rehabprocess, det går lite upp och ner.

Men nu står hon i solen i Castellón, nybliven matchhjälte för Sverige VM. Att komma tillbaka inför mästerskapet var inget hon räknat med, men ändå hoppats på.

Jag hade väl som målsättning att komma tillbaka men eftersom jag har erfarenhet av att det gått upp och ner så har jag inte vågat sätta ett sådant tydligt mål utan jag väntade för att se när det kom, och nu kom det och jag är oerhört glad över det.

Kollektivet är styrkan

För att Sverige ska ha gjort allt man kan för att ta sig till kvartsfinal krävs en seger mot Rumänien i morgondagens match. Mellegård har inga tankar på huruvida hon kommer att få spela en avgörande roll igen eller inte, det är kollektivet som är Sveriges styrka.

Jag tror det blir oerhört viktigt att vi kommer med den inställningen vi haft hittills, den får vi inte släppa på inför Rumänien, utan påminna varandra om hur viktig den är för oss.

Sverige kommer att vilja spela ett snabbt spel, och för att det ska fungera är försvaret viktigast.

Om vi sätter det och har den tryggheten så kan vi kontra. Vi vill ju hålla ett högt tempo, jag tror att det kommer att vara fokus.

Oavsett vilken roll hon får mot Rumänien, är Mellegård inte orolig över knäet.

Jag tycker att knät är bra, man känner av att man har ett knä, men det är ju bra.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.