A-
A+

Oljefondens chef varnar för ihållande nedgång

Chefen för Norges oljefond, Nicolai Tangen, varnar för värdefall för fonden i den turbulenta marknad han ser framför sig. Arkivbild
Chefen för Norges oljefond, Nicolai Tangen, varnar för värdefall för fonden i den turbulenta marknad han ser framför sig. Arkivbild
EkonomiTT-NTB

Den globala kapitalmarknaden står inför turbulenta tider, varnar Nicolai Tangen, chef för den norska oljefonden.

Han tror inte att det går att undvika ett värdefall för fondens mångmiljardportfölj.

Annons

Annons

Det är mycket risk i kapitalmarknaden. Inflationen stiger och räntan går upp. Det är negativt för både räntor och aktier, säger han i en intervju med nyhetssajten E24.no.
Jag tror vi står inför turbulenta tider framöver. Då kommer värdet på fonden att gå ned. Detta kan också hålla i sig ganska länge, tillägger han.

Buffert för pensioner

Tangen är chef för vad som heter Statens pensjonsfond utland, som i dagligt tal brukar kallas den norska oljefonden. Det handlar om en av de absolut största ägarna på världens börser, med tillgångar för sammanlagt över 11 663 miljarder norska kronor.

Jag tror inte det finns något att göra åt det. Detta får vi helt enkelt förhålla oss till. Som portföljförvaltare rättar man sig efter hur världen ser ut, säger Tangen vidare.

Kapitalet i fonden härrör i grunden från den norska statens intäkter från olje- och gasutvinning i Nordsjön. Merparten av fondens värde har dock skapats med hjälp av avkastningen från fondens investeringar.

Resurserna ska utgöra en buffert för framtida norska pensioner, men pengarna används också till att finansiera omkring en femtedel av Norges statsbudgetar. Syftet med fonden är dessutom att skydda den norska ekonomin mot de kraftiga svängningar som ofta präglar den globala oljemarknaden.

Annons

Annons

Storägare

Enligt Tangen är norska medborgare vana vid upp- och nedgångar.

Vi har varit involverade i många cykliska marknader. Sådan är aktiemarknaden också. Vi är toleranta mot svängningar, säger han.

Oljefonden är ägare i mer än 9 000 företag, bland annat i multinationella giganter som Apple, Nestlé, Microsoft och Samsung. I snitt ligger fondens innehav på 1,4 procent i samtliga börsnoterade företag runt om i världen.

Förutom aktier investerar fonden i stats- och företagsobligationer, fastigheter och infrastruktur för förnybar energi.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.