A-
A+

Olycksfartyg bärgat – drabbad man inte hittad

Vid 13-tiden syntes styrhytten på den kapsejsade Karin Høj sticka upp efter att bärgningsfartyget Susanne A och krankatamaranen GM700 inlett bärgningen av den kapsejsade danska båten.
Vid 13-tiden syntes styrhytten på den kapsejsade Karin Høj sticka upp efter att bärgningsfartyget Susanne A och krankatamaranen GM700 inlett bärgningen av den kapsejsade danska båten.
OlyckorTT

Bärgningen av det påkörda och kapsejsade danska fartyget Karin Høj har avslutats utanför Tobiksvik norr om Simrishamn.

Några fynd efter den försvunna besättningsmannen har dock inte gjorts, uppger Kustbevakningen för TT.

Annons

Annons

Det mesta är klart. Hon är i säkrat läge, hon är lyft och vänd, säger Mattias Lindholm, presstalesperson vid Kustbevakningen.

Fartyget har återigen genomsökts, eftersom en av de två personer som omkom saknas efter fartygskollisionen natten till måndagen i Bornholmsgattet mellan Ystad och Bornholm.

Vi har varit ombord och vi har sökt efter den saknade men inte påträffat någon.

"Obetydliga mängder"

Kustbevakningen bedömer riskerna för oljeläckage som små.

Det finns alltid risk för oljespill vid sådana här händelser och vi har tidigare sett att det läckt ut lite olja vid skifte av läge. Men efter det har det inte kommit ut mer, det handlar om obetydliga mängder.

Ekipaget ska enligt bärgningsplanen tas till Danmark. Danska myndigheter är på väg mot Simrishamn och fartyget kan sedan komma att fraktas iväg under det kommande dygnet. Kustbevakningen kommer att följa transporten ända tills fartyget lämnar svenskt vatten, därefter tar Danmark över.

Annons

Annons

Även i Danmark

Fartyget Scot Carrier, som körde på Karin Høj, ligger fortfarande kvar i Ystad. En besättningsmedlem därifrån, en brittisk medborgare i 30-årsåldern, har häktats som misstänkt för grovt sjöfylleri och vållande till annans död i samband med olyckan.

Tingsrätten i Köpenhamn har häktat mannen i sin frånvaro som misstänkt för vållande till annans död och grov oaktsamhet i samband med olyckan. Men det är ännu oklart om han har begärts utlämnad till Danmark.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.