"Om någon klarar det är det Henrik Lundqvist"

Henrik Lundqvist under en turnering med Tre Kronor våren 2019.
Henrik Lundqvist under en turnering med Tre Kronor våren 2019.
IshockeyTT

Chockbeskedet om Henrik Lundqvists hjärtproblem berörde en hel hockeyvärld.

Nu spekuleras det om den 38-årige målvaktsstjärnan kan komma tillbaka om han blir frisk.

Är det någon som klarar det så är det Henrik Lundqvist. Han har den mentaliteten, drivet och tävlingsskallen, säger Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe.

Annons

Annons

Annons

Annons

De två har jobbat tillsammans i fyra internationella storturneringar de senaste åren, två VM (däribland guldet i Köln 2017), ett OS och World Cup.

Men redan i början av hans karriär i Frölunda var Ladhe med på ett hörn under en säsong.

Beskedet om att Lundqvist drabbats av hjärtproblem och inte kommer att spela den kommande säsongen med sin nya NHL-klubb Washington Capitals mottog Ladhe i Moskva. Det kom mitt under matchen mot Ryssland i Channel One Cup.

Reaktionen:

Jag blir ledsen för hans och Washingtons skull. Det var ju toppen så som det blev att de ville ha honom, de har ett bra lag och han får göra något bra av det...och så kommer det här. Det känns jävligt trist och snopet.
Å andra sidan var det tur att de upptäckte det innan något händer. Är det något med hjärtat så kan vad som helst hända när som helst, säger Ladhe.

Åldern utan betydelse

Efter det ofrivilliga avskedet efter 15 år i New York Rangers – Lundqvist köptes ut från det sista kontraktsåret – var ett stjärnfyllt Washington rena bingon för Lundqvist.

Kontraktet med Capitals var ett år långt. Lundqvists besked att han tvingas avstå den kommande säsongen gör att det nu spekuleras i om vi sett det sista av Sveriges bäste ishockeymålvakt genom tiderna.

Lundqvist själv har inte tagit något beslut om framtiden.

Stefan Ladhe är säker på att målvaktsstjärnan kan komma tillbaka till NHL, åldern till trots, om han blir frisk.

Jag tycker inte man ska titta på åldern utan på vem det är och den nivå han håller. Om "Henke" bestämmer sig för det och får en klubb som tror på honom så klarar han det. Det är snarare det som är avgörande. Kolla på Martin Brodeur till exempel, säger Ladhe och pekar på den kanadensiske målvaktslegendaren som var 42 år gammal när han spelade sin sista NHL-säsong med St Louis 2014-15.

Annons

Annons

"Har auran"

Han pekar på Henrik Lundqvists unika egenskaper som idrottsman:

När han kommer in i ett omklädningsrum så lyfter laget en nivå till. Det finns ett fåtal spelare som har den auran och han är en av dem. Man märker det direkt när han är med och under hela sin karriär har han gång på gång gjort sina bästa matcher när det gällt som mest, säger Ladhe.

Efter Lundqvists besked, bland annat på en inspelad video från Washington Capitals, har lyckönskningar och värme strömmat in från spelarkollegor på sociala medier under natten, svensk tid.

Washington Capitals ägare Ted Leonsis skrev:

"Hjärtskärande och känslosamt. Jag är bekymrad och tänker bara på Henrik Lundqvist som person och för hans familjs välmående. Vi ber för hans goda hälsa. Vi och hela NHL-familjen står bakom "Kungen" (the King). Videon rörde mig till tårar".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons