A-
A+

Omfattande protester mot Israels regering

Demonstranter i Tel Aviv mot den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu och hans nya regeringspolitik.
Demonstranter i Tel Aviv mot den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu och hans nya regeringspolitik.
IsraelTT-AP-AFP

Israels ytterhögerregering får ökat motstånd i omfattande protester i bland annat Tel Aviv.

Regeringen påstås hota demokratin i Israel, enligt demonstranter.

Samtidigt skärper regeringen sin hållning gentemot palestinierna.

Annons

Annons

Tusentals demonstranter visade sitt missnöje över Israels nya koalitionsregering under lördagskvällen och natten mot söndagen.

Störst var manifestationerna i Tel Aviv där demonstranter anklagade regeringen för att inkräkta på mänskliga rättigheter och hota grundläggande demokratiska värderingar. Bland dem i första ledet fanns oppositionella parlamentsledamöter från knesset.

Ilska mot Levin

En måltavla för protesterna är den nye justitieministern Yariv Levin som i veckan föreslagit en modifiering av Israels juridiska ramverk. Förslaget kritiseras för att underminera landets högsta domstol.

Vi vill inte uppleva att demokratin urholkas, och att högsta domstolen förstörs, säger advokaten Assaf till nyhetsbyrån AP.

Kritiken rörde även andra beslut som regeringen fattat.

Israels säkerhetskabinett skärpte i veckan sin hållning gentemot palestinska myndigheter i Västbanken, bland annat fryser man utbetalningar på motsvarande över 400 miljoner kronor. Reseförbud till Israel införs också för tre personer som med uppsatta positioner inom palestiniernas styrande partiet Fatah i Västbanken.

Annons

Annons

Palestinskt krav

Åtgärderna sägs vara svar på palestinska påtryckningar om att den internationella domstolen (ICJ) i nederländska Haag ska granska den israeliska ockupationen av Västbanken.

FN:s generalförsamling röstade för ett par veckor sedan igenom en resolution som ber ICJ att bedöma om Israel har juridisk rätt att agera i Västbanken och östra Jerusalem.

Men demonstranterna stod också enade i ifrågasättandet av den politiska sammansättningen i Israels nya regering, där ultranationalistiska och ultraortodoxa politiska partier och sammanslutningar ingår.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.