A-
A+

Omprioritera! Sveriges bud till EU

EU-minister Jessika Roswall på väg in till onsdagens ministermöte i Bryssel.
EU-minister Jessika Roswall på väg in till onsdagens ministermöte i Bryssel.
EUTT:s korrespondent

Nya pengar till Ukraina är ok – men annars gäller att omprioritera. Sveriges bud ligger fast i striden om utökade EU-medel.

En tuff budgetstrid väntar när EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas till årets sista toppmöte om nästan exakt en månad. EU-kommissionen har bett om drygt 75 miljarder euro – nästan 900 miljarder svenska kronor – i sin översyn av nuvarande långtidsbudget med mer stöd till Ukraina, men också för att hantera migration och satsa på konkurrenskraft.

Fast det kommer inte att bli enkelt.

Jag kommer att upprepa det jag har sagt ett antal gånger: från svensk del så ser vi enda skälet till en översyn att fortsätta se till att ha ett långvarigt stöd för Ukraina. Sen finns det behov – men då behöver man precis som alla andra göra omprioriteringar. Det är vad vi har bett kommissionen att göra, säger EU-minister Jessika Roswall (M) på plats i Bryssel.

Sverige, Österrike och Danmark har alla lagt in egna förslag på vad som kan göras – från svensk sida exempelvis om hur man plocka pengar från andra EU-områden för att klara av de stigande räntor som måste betalas. Roswall tycker att förslagen har mottagits "på ett positivt sätt" och hoppas nu på framsteg i de förhandlingar som lär bli allt mer intensiva under de kommande veckorna.

Den svenska synen delas av bland andra FInland.

Det är dags nu att vi kommer ner till detaljer. Vi behöver få ett konkret förslag på bordet, betonar Finlands EU-minister Anders Adlercreutz.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.