A-
A+

Omvärlden manar till lugn i Jerusalem

Palestinier flyr från polisens distraktionsgranater under sammandrabbningar i östra Jerusalem i torsdags kväll. Oroligheterna har fortsatt sedan dess.
Palestinier flyr från polisens distraktionsgranater under sammandrabbningar i östra Jerusalem i torsdags kväll. Oroligheterna har fortsatt sedan dess.
IsraelTT-AFP-Reuters

Östra Jerusalem skakas av nya oroligheter och Israel har genomfört luftangrepp som svar på raketbeskjutning från Gaza. Omvärlden ser med oro på det eskalerande våldet i området.

Annons

Annons

Annons

Annons

Läget har varit ovanligt spänt mellan israeler och palestinier i Jerusalem sedan den muslimska fastemånaden ramadan inleddes den 13 april. I torsdags utbröt våldsamma protester och oroligheterna fortsatte på fredagskvällen i samband med att tusentals människor skulle lämna området kring al-Aqsamoskén i Jerusalems gamla stadskärna efter kvällsbönen.

Palestinska demonstranter kastade sten och vattenflaskor mot ett hundratal kravallpoliser, som svarade med vattenkanoner och distraktionsgranater. Enligt palestinska Röda halvmånen skadades åtta palestinier i sammandrabbningarna.

Även på Västbanken drabbade unga palestinier samman med israeliska soldater i anslutning till vägspärrar.

Raketer från Gaza

Hamas som styr i Gaza har uttryckt sitt stöd för de palestinska protesterna. Enligt den israeliska armén sköts 36 raketer från Gaza mot Israel under natten mot lördagen. Israeliska stridsvagnar svarade – men eftersom beskjutningen möttes av nya raketer gick man över till att attackera misstänkta avfyrningsplatser från luften, uppger armén. Det finns inga uppgifter om att någon har skadats.

Sammandrabbningar och våldsyttringar har skett nästan varje kväll under ramadan i Jerusalem – en stad som är helig för muslimer, kristna och judar.

Palestinier anklagar polisen för att försöka stoppa dem från att träffas för att bryta fastan genom att spärra av ett område vid Damaskusporten. Israeler har å sin sida upprörts av videoklipp i sociala medier som visar unga palestinier som attackerar och trakasserar ultraortodoxa judar i staden. De har följts av attacker mot israeliska araber och palestinier.

I torsdags eldades spänningarna på av en marsch som anordnades av den judiska extremistgruppen Lehava, där anhängarna gick in i östra Jerusalem och ropade "död åt araberna". Jerusalems borgmästare Moshe Lion säger att han försökte stoppa marschen men inte fick gehör och att han nu söker samtal med palestinska ledare för att få ett slut på "det meningslösa våldet".

Annons

Annons

"Måste fördömas"

Israels allierade USA säger sig vara djupt oroat över den eskalerande situationen.

"Den hatiska retoriken från extremistiska demonstranter måste fördömas å det skarpaste," skriver det amerikanska utrikesdepartements talesperson Ned Price på Twitter.

Även EU och FN vädjar till båda sidor att besinna sig.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz