"Operation Kassaskåp" mot stor drogkartell

Bild från 2005 på Marcos Willians Herbas Camacho, kallad Marcola, som tros leda det ökända narkotikagänget PCC i Brasilien.
Bild från 2005 på Marcos Willians Herbas Camacho, kallad Marcola, som tros leda det ökända narkotikagänget PCC i Brasilien.
BrasilienTT

I en "megaoperation" mot den dominerande knarkkartellen PCC har brasiliansk polis gjort räder i 19 av de 26 delstaterna plus huvudstaden Brasília. Utredarna avtäcker ett system med löner och bonusar till medlemmarna.

Annons

Annons

Insatsen kallas Caixa Forte 2 ("Kassaskåpet 2"), och riktar in sig på pengaflödena inom brottssyndikatet, skriver Folha de São Paulo och andra medier. Över en kvarts miljard real, motsvarande runt 400 miljoner kronor, inom dess finansiella infrastruktur har blockerats, uppger den federala polisen i ett uttalande.

Bonus för mord

Utredarna säger sig ha identifierat ett system för pengatvätt genom att spåra betalningar kopplade till ett par hundra PCC-medlemmar som redan sitter i fängelse. Betalningarna ska ha fungerat som en slags månadslön för trogna medlemmar, plus bonusar exempelvis för utförda mord.

PCC (Primeiro Cartel da Capital), som bildades i São Paulo 1993, tros ha drygt 30 000 medlemmar. Organisationen styr knarkhandel i Brasilien, med förgreningar till Afrika, Asien och Europa.

Annons

Annons

Brutala offensiver

Enligt myndigheterna leds PCC av 52-årige Marcos Willians Herbas Camacho, kallad Marcola, som avtjänar ett 200-årigt straff på ett högsäkerhetsfängelse i Brasília. Att sitta i fängelse är inte nödvändigtvis ett hinder för fortsatt brottslighet i Brasilien, eftersom PCC och andra syndikat ofta har stor makt innanför murarna.

Emellanåt har PCC även satt in mycket brutala offensiver ute i samhället. När planer kom fram 2006 om att skärpa villkoren för dömda PCC-medlemmar i fängelserna genomförde gänget hundratals attacker mot polisstationer och patrullbilar, och över 90 personer dödades.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons