A-
A+

Opiumproduktion rasar i Afghanistan – FN larmar

Afghanska lantbrukare vid ett vallmofält i sydvästra Afghanistan. Bild från 2022.
Afghanska lantbrukare vid ett vallmofält i sydvästra Afghanistan. Bild från 2022.
AfghanistanTT-AFP

Odling av vallmo och produktion av opium har rasat med 95 procent i Afghanistan sedan talibanernas förbud trädde i kraft i fjol, enligt en ny rapport från FN. Nu varnas för digra konsekvenser för Afghanistans lantbrukare.

Talibanerna har sedan maktövertagandet i Afghanistan lovat att stoppa landets illegala drogproduktion och förbjöd i april förra året odlingen av vallmo, som används vid tillverkning av opium och heroin.

Rapporten från FN:s kontor för narkotika och brott (UNODC) visar att odlingen sjönk från 233 000 hektar vid slutet av 2022 till knappt 11 000 hektar 2023. Produktionen av opium har följt med nedåt, från 6 200 ton till 333 ton i år.

UNODC varnar för att raset kan medföra "potentiella humanitära konsekvenser för sårbara orter på landsbygden", då lantbrukare i stället tvingats odla betydligt mindre lönsamma grödor.

Förra året stod vallmoodlingen för nästan en tredjedel av värdet på hela jordbrukssektorn i landet.

"Afghanistans invånare är i behov av brådskande humanitär hjälp för att dämpa chocken av förlorad inkomst och rädda liv", säger UNODC-chefen Ghada Waly i ett uttalande.

Samtidigt som opiumproduktionen har rasat har tillverkningen av metamfetamin i landet skjutit i höjden. Afghanistan anses nu vara en av världens snabbast växande producenter av drogen, enligt en FN-rapport som presenterades i september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.