A-
A+

Oppositionen i Kuba: Tio dagar av protester

Poliser pratar med förbipasserande i Havanna. En av oppositionsrörelsen Archipiélagos uppmaning är att protestera mot regimen genom att bära vita kläder. Bilden är från i måndags.
Poliser pratar med förbipasserande i Havanna. En av oppositionsrörelsen Archipiélagos uppmaning är att protestera mot regimen genom att bära vita kläder. Bilden är från i måndags.
KubaTT-AFP

Protestera i tio dagar. Det uppmanar en oppositionsgrupp i Kuba, efter att regimen tryckt tillbaka ett planerat större protestmöte.

Annons

Annons

Genom att gripa flera ledande oppositionella och skicka ut mängder av poliser på gatorna lyckades den kubanska regimen i måndags kväva stora planerade protester i Kuba.

Nu uppmanar oppositionsrörelsen Archipiélago sina anhängare att fortsätta demonstrera under de kommande tio dagarna.

"Det återuppväckta förtrycket mot medborgare och fredliga demonstranter kommer inte att accepteras", skriver företrädare för gruppen i ett uttalande som har skickats till nyhetsbyrån AFP.

"Bär vita kläder"

Archipiélago har runt 30 000 medlemmar på Facebook och manar sina anhängare att protestera genom att bära vita kläder, gå runt med vita rosor, lägga upp videor på sociala medier samt slå på grytor och kastruller kvällstid, fram till den 27 november. Det har då gått ett år sedan 300 unga konstnärer krävde yttrandefrihet i en sällsynt demonstration utanför landets kulturdepartement.

Bland dem som frihetsberövades i måndags finns Manuel Cuesta Morúa och Berta Soler som leder rörelsen Kvinnor i vitt, samt hennes make, den tidigare politiske fången Angel Moya.

Annons

Annons

Flytt till Spanien

Archipiélagos grundare dramatikern Yunior García, som inte hörts av på flera dagar, befinner sig i Spanien, meddelar spanska regeringskällor under onsdagen. Han ska ha anlänt dit på turistvisum, tillsammans med sin hustru.

Planerna på de tänkta protesterna i måndags tog form efter det att stora landsomfattande demonstrationer bröt ut spontant i juli, med krav på frihet och med en växande frustration över den svåra ekonomiska situationen som bränsle.

Nästan 1 300 demonstranter greps då och en person avled när säkerhetsstyrkorna slog till mot protesterna. Fortfarande sitter över 650 demonstranter fängslade, enligt rättighetsgruppen Cubalex.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.