A-
A+

Oppositionen: Sannolikt att budgeten faller

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson undrar hur finansministern ska få igenom sin budget i riksdagen. Arkivbild.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson undrar hur finansministern ska få igenom sin budget i riksdagen. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringens presenterar ett budgetförslag med reformutrymme på 74 miljarder kronor. Men hur det ska gå igenom riksdagen är fortfarande oklart.

Sannolikheten att de får igenom budgetpropositionen bedömer jag kanske som 50/50, säger SD:s Oscar Sjöstedt.

Annons

Annons

Svensk ekonomi går bra, liksom stora delar av världsekonomin, mycket på grund av vaccinet, konstaterar Moderaternas Elisabeth Svantesson.

Däremot har ju Sverige stora problem, rekordhög långtidsarbetslöshet som har utvecklats under lång tid på fel sätt, och där måste regeringen göra några åtgärder. Jag är övertygad om att det går att halvera långtidsarbetslösheten med rätt insatser. Och då kan man inte fortsätta på samma sätt, säger hon i en kommentar efter att finansminister Magdalena Andersson (S) presenterat reformutrymmet i regeringens budget.

Svantesson uttrycker en viss tveksamhet kring beskedet om ett reformutrymme på 74 miljarder kronor, när Konjunkturinstitutet sagt cirka 40 miljarder.

Det känns lite som att man vill möta Centerns och Vänsterpartiets behov snarare än Sveriges behov, samtidigt som man vill få in sina egna ledighetsveckor och bidragshöjningar. Men med det sagt, så behövs det ju en expansiv finanspolitik, men då måste också pengarna gå till rätt saker.

"Är i trotsåldern"

Regeringen behöver både stöd från Vänsterpartiet och Centern för att få igenom budgeten. Men ett krav från C är att budgeten inte får förhandlas med V.

Man får beklaga att Centerpartiet beter sig som ett parti i trotsåldern. Hade de kunnat ta ansvar hade vi suttit vid ett förhandlingsbord och jobbat för att få fram en budget som innehåller reformer som vi båda hade kunnat stå bakom. Nu har vi tvingat lägga fram våra reformkrav i offentlighetens ljus, säger V:s ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Listan innehåller bland annat stärkt sjukförsäkring, stärkta pensioner och höjd a-kassa, sammanlagt reformer för 25 miljarder kronor. Ännu kan inte Ulla Andersson svara på om Vänsterpartiet kan ställa sig bakom regeringens budget.

Vi måste få se en helhet. Det är väldigt svårt att gissa, en budget är ju rätt omfattande. Den kan vara på flera tusen sidor. Vårt utgångsläge är att vi röstar på vår egen budget, säger hon.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt beskriver hela situationen som märklig.

Det måste man ändå säga. Den här regeringen borde inte ha tillträtt och dessutom inte ha tillträtt en gång till. Förhoppningsvis så får vi bara leva med det här i ett år till lite drygt och sedan kan vi få på plats en stabil regering med ett underlag som samlar majoritet även för sin budgetpolitik.

Annons

Annons

Lägger egen budget

SD kommer att lägga fram sin egen budgetmotion. Oscar Sjöstedt bedömer regeringens chanser att få igenom sitt förslag som ungefär 50/50.

För Sverigedemokraternas del är vi inte främmande för att fälla en budgetproposition, det har vi ju gjort ett par gånger tidigare.

Även Moderaternas Elisabeth Svantesson förbryllas över hur S och MP ska få stöd i riksdagen.

Här har vi en finansminister som ska lägga en budget på riksdagens bord som vi inte vet om den kommer att gå igenom. Den har historiskt svagt stöd. Och hon gav inga besked om hur hon ska få igenom den i riksdagen, säger Elisabeth Svantesson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!