A-
A+

Optimism trots kaos: "Kan vinna varje match"

Johan Garpenlöv siktar högt trots struliga förberedelser inför Beijer Hockey Games. Arkivbild.
Johan Garpenlöv siktar högt trots struliga förberedelser inför Beijer Hockey Games. Arkivbild.
IshockeyTT

Försenade plan, fullbokade anslutningar och inaktuella PCR-test.

Den saliga röran ledde till ett förändrat Tre Kronor – men inte försvagat, enligt förbundskapten Johan Garpenlöv.

Vi har ett bra lag som kan vinna varje match, säger han om sitt SHL-landslag inför hemmaturneringen.

Annons

Annons

Återbuden har haglat inför hemmaturneringen Beijer Hockey Games som startar i Malmö på torsdag.

Johan Garpenlöv har fått ta emot åtta återbud – varav de fyra sista kom i en klump från KHL-håll i måndags.

Då fick kvartetten Lasse Johansson, Mattias Tedenby, Linus Johansson och skarpskytten Malte Strömwall tacka nej på grund av rese- och coronastrul.

Flyget var försenat i minst två timmar (från Ryssland), vilket gjorde att de skulle missa sitt anslutningsflyg. Det fanns inga platser på det andra planet och de kunde inte landa i Köpenhamn för där hade tiden för det coronatest de gjort gått ut. Så det blev det ena med det andra. Förbundet försökte lösa det, men vi skulle inte få hit dem förrän på torsdag. Det kändes inte rättvist mot varken dem eller oss, berättar Garpenlöv.

"Lärt sig"

Av de sex KHL-spelare som var uttagna finns nu ingen med i turneringen.

Det är klart att det är tråkigt när man har plockat ut ett lag och har planerat, samtidigt har man lärt sig under den här tiden att det händer saker och sker förändringar, säger Garpenlöv.

Alla ersättare hann inte till Malmö under måndagen, vilket gör att Daniel Viksten, Färjestad, missade tisdagens första träning. Han går igenom coronatest och karantän under dagen för att ta plats i Malmöbubblan under morgondagen.

Trots att flera starka namn nu saknas, och truppen består av fem debutanter, sänker inte Garpenlöv förväntningarna.

Nu är det ett ganska orutinerat SHL-lag, de flesta ligger på 0-10 landskamper, det är många som håller på att etablera sig på den här nivån. Men det är fartfyllt och skickliga spelare. Vi har ett bra lag som kan vinna varje match. Sedan möter vi bra lag, det blir tajta matcher, så vi måste spela på topp, säger han.

Annons

Annons

Årsdag med sorgkant

För Johan Garpenlöv startade fjolårets hemmaturnering, då i Stockholm, i sorg. Hans alzheimersjuka mamma Eva gick bort precis när laget hade samlats. Johan Garpenlöv genomförde ändå turneringen där Tre Kronor vann alla sina matcher. Eftersom ettårsdagen redan har passerat säger han att de tankarna har bearbetats.

Det var ju den 4 februari, det var förra veckan, så vi hade en liten samling då för att minnas. Så den är förbi, säger han.

Johan Garpenlöv jobbar fortfarande aktivt för Alzheimerfonden med att samla in pengar för forskningen.

Absolut, det känner jag att jag kommer att fortsätta med så länge jag har den här plattformen att stå på. Jag blev jätteglad i år, de senaste åren har vi kunnat dela ut 25 miljoner till forskningen per år och i år höjde vi det till 45 miljoner, så det har hänt jättemycket med uppmärksamheten kring sjukdomen, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss