Oracle bekräftar avtal om Tiktok

Om Tiktok inte säljs till ett amerikanskt företag har president Donald Trump hotat förbjuda appen i USA. Arkivbild.
Om Tiktok inte säljs till ett amerikanskt företag har president Donald Trump hotat förbjuda appen i USA. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Det ser ut som att Oracle får ta över de amerikanska delarna av den omdiskuterade videoappen Tiktok.

Men affären måste först godkännas av den amerikanska regeringen.

Annons

Annons

Förts kom medieuppgifter om att Tiktoks kinesiska ägare Bytedance vill inleda ett djupare samarbete med amerikanska mjukvaruföretaget Oracle. Enligt uppgifterna ska Oracle bland annat ta över hanterandet av de amerikanska användarnas data.

Senare bekräftade Oracle att företaget ingår i det förslag som Bytedance skickat finansdepartementet under helgen.

För att affären ska kunna bli av måste den först godkännas av Vita huset och myndigheten CFIUS.

USA:s finansminister Steven Mnuchin säger till CNBC att förslaget ska granskas under veckan.

Microsoft fick nej

I söndags gick Microsoft, som ansetts sitta i förarsätet för att köpa appen för den amerikanska marknaden, ut med att de fått nobben.

"Vi är övertygade om att vårt förslag hade varit bra för Tiktoks användare, samtidigt som vi skulle skydda nationella säkerhetsintressen", skrev it-bjässen i ett uttalande.

För två veckor sedan kom uppgifter om att nya kinesiska regler skulle kunna förhindra försäljningen av videoappen, samt uppgifter om att Kina hellre skulle stänga ner Tiktok i USA än att sälja appen till ett USA-ägt företag.

Annons

Annons

Trump hotar om förbud

Tiktok är i dag en av världens populäraste appar, med hundratals miljoner användare. Men den har hamnat i fokus på grund av att den samlar in stora mängder information om sina användare, som i många fall utgörs av barn i mellanstadieåldern. Trump anser att företagets nära kopplingar till den kinesiska diktaturen gör det till ett säkerhetshot och har hotat med att förbjuda appen i USA.

I augusti skrev han under två presidentordrar om Bytedance och Tiktok. Den ena innebär att amerikanska företag förbjuds handla med det kinesiska företaget efter den 20 september, den andra om att appen förbjuds i landet om den inte sålts till ett amerikanskt företag före den 12 november.

Det senare beslutet motiverades med att apparna utgör ett "hot mot nationell säkerhet, utrikespolitiken och den amerikanska ekonomin".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons