A-
A+

Orbán utlovar folkomröstning om kritiserad lag

Ungrare protesterar mot den nya lagen i huvudstaden Budapest den 8 juli.
Ungrare protesterar mot den nya lagen i huvudstaden Budapest den 8 juli.
UngernTT-Reuters

Ungerns premiärminister Viktor Orbán utlovar en folkomröstning om "barnskyddsfrågor". Beskedet kommer efter ökad press från EU angående den nya lag som röstades igenom i Ungerns parlament i juni.

Annons

Annons

Under de senaste veckorna har Bryssel tydligt attackerat Ungern över vår barnskyddslag. Ungerska lagar tillåter inte sexuell propaganda i förskolor, skolor, på tv och i annonser, säger Orbán i en video som publicerats på Facebook, där han uppger att ungrarna ska få rösta om frågan.

Lagen, som landets regering hävdar är till för att skydda minderåriga, slår mot bland annat reklam och andra massmedieprodukter som visar "avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet" för personer under 18 år.

Även sexualundervisning för minderåriga berörs. Lagstiftningen har bemötts av skarp kritik från aktivister, människorättsorganisationer och EU-kommissionen, som menar att lagen är hbtqi-fientlig och bryter mot grundläggande rättigheter.

Den här lagstiftningen använder skydd av barn som förevändning för att diskriminera. Den är skamlig, sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tidigare i juli.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!