A-
A+

Ord mot ord om Bonnesens möte med Browder

Birgitte Bonnesen, före detta vd på Swedbank, på plats i Stockholms tingsrätt när rättegången mot henne inleddes. Arkivbild.
Birgitte Bonnesen, före detta vd på Swedbank, på plats i Stockholms tingsrätt när rättegången mot henne inleddes. Arkivbild.
EkonomiTT

Användes Swedbankkonton av de inblandade i Magnitskijhärvan?

Inte alls hävdar tidigare vd:n Birgitte Bonnesens försvar och hänvisar bland annat till ett möte med finansmannen Bill Browder.

Hon ljög mig rakt upp i ansiktet, säger Bill Browder själv om mötet till TT.

Annons

Annons

På tisdagen kommer Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen att förhöras i rätten. Det blir första gången sedan rättegången startade den 4 oktober som hon själv kommer att yttra sig i domstolen.

Tidigare under rättegången har försvarsadvokaten Per E Samuelson lyft att Birgitte Bonnesen 2018 träffade finansmannen Bill Browder för att fråga om han kände till missförhållanden på banken.

Birgitte Bonnesen åkte och träffade Bill Browder för att fråga om han hade någon information om penningtvätt som hon inte kände till. Det var en del av deras omvärldsbevakning, för att få input. Det visade sig att han inte hade något, säger Per E Samuelson till TT.

Bill Browder är finansman och aktivist och grundare av det Londonbaserade kapitalförvaltningsbolaget Hermitage Capital Management – som i början av 2000-talet var den enskilt största utländska investeraren i Ryssland.

Hans revisor och vän Sergei Magnitskij var med och avslöjade världens kanske mest kända skattesvindel, som gick ut på att mångmiljardbelopp som var ämnade för den ryska statskassan i stället hamnade i fickorna på högt uppsatta statstjänstemän.

När Magnitskij slog larm till ryska myndigheter anklagades han i stället själv för förskingring och dog 2009 vid 37-års ålder under mystiska omständigheter i ett ryskt häkte.

Ger en annan bild

Bill Browder, som är säker på att vännen blev mördad, har sedan dess vigt sitt liv åt att komma åt de ansvariga. Han har därför bland annat varit involverad i avslöjandet om rysk penningtvätt i Danske Bank och kunnat visa kopplingar mellan transaktioner i banken och pengarna från Magnitskijhärvan.

Swedbank har själv vid flera tillfällen utrett eventuella kopplingar utan att kunna hitta några, enligt Per E Samuelson.

Bill Browder ger en annan bild.

Enligt honom skedde mötet med Birgitte Bonnesen strax efter det att Danske Bank-härvan hade briserat.

Vi hade ett berg av bevis från olika källor. Och vi upptäckte först att Danske Bank hade varit inblandade. Men vid den tidpunkten var det fortfarande bara Danske Bank. Då får jag ett samtal från Swedbanks huvudkontor som säger att deras vd verkligen vill träffa mig för att prata om penningtvätt. “Visst, inga problem”, svarade jag, säger han.

Enligt Bill Browder dök Bonnesen upp på hans kontor någon månad efter samtalet från huvudkontoret och frågade om han tittade på Swedbank. Det hade Bill Browder vid den tidpunkten ännu inte hunnit med.

Då säger hon att hon vill försäkra mig om att de har granskat sig själva och att det inte har begåtts några fel av banken, säger han.

Enligt Bill Browder uppmanade han då Swedbanks vd att “titta riktigt noga” och själv rapportera in misstänkta transaktioner eftersom det skulle se bättre ut för dem, om det senare visade sig att det fanns kopplingar.

Annons

Annons

"Ljög mig rakt upp i ansiktet"

Men Birgitte Bonnesen vidhöll att inga fel hade begåtts.

Några månader efter mötet med Bonensen fick Bill Browder ett samtal från SVT, som hade fått fram information om att stora belopp hade tvättats via Swedbank.

När vi jämförde våra dokument med deras upptäckte vi att en hel del av pengarna som hade att göra med Magnitskijs död hade gått via Swedbank. Så hon ljög mig uppenbarligen rakt upp i ansiktet, säger han och fortsätter:
Antingen var hon ovanligt korkad – för hur skulle hon inte kunna känna till hur det såg ut i sin egen bank – eller så visste hon och ljög.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.