A-
A+

Ordern i guldmatchen: Lämna planen vid slutsignal

Malmö FF:s fans hoppas på SM-guld. Arkivbild.
Malmö FF:s fans hoppas på SM-guld. Arkivbild.
FotbollTT

Laget som vinner SM-guld i Malmö får inte stanna kvar på planen och fira direkt efter slutsignalen.

Det är ordern till spelarna.

Det kan bli en knepig miljö att befinna sig i, säger Malmö FF:s säkerhetsansvarige Peter Narbe.

När slutsignalen går på Eleda stadion på söndagseftermiddagen kan antingen MFF eller Elfsborg utropa sig till svenskt mästarlag. Men att stanna kvar på planen för att fira guldet är inte att tänka på för spelarna i ett första skede, med tanke på den överhängande risken för planstormning.

Båda lagen uppmanas att ta sig ut till omklädningsrummen så fort domaren har blåst för full tid.

Om det kommer in en massa supportrar på planen så kan det bli en knepig miljö att befinna sig i för spelarna. Vi (i säkerhetspersonalen) får väldigt svårt att följa varje spelare, så våra rekommendationer är väldigt rimliga utifrån förutsättningarna. Men vi har ju vunnit några guld genom åren och har erfarenhet av spelare som gått åt andra hållet också och mött fansen, säger Peter Narbe.

Nödvändigt ont

Hans kollega i Elfsborg, säkerhetsansvarige Jonas Livered, berättar att samma direktiv fanns när boråsarna redan förra helgen hade chans att säkra SM-guldet hemma mot Degerfors. Han ser rekommendationerna som ett nödvändigt ont, även om det till viss del förtar känslan för det vinnande laget.

Det gör det ju på sätt och vis, men vi ser till säkerheten i första hand och känslan i andra hand. Och det kommer ju bli ett firande oavsett. Möjligheten att tacka supportrarna och att supportrarna får tacka laget kommer ju att ske, när ordningsläget tillåter, säger Livered.

"Annorlunda klimat"

När Elfsborg senast tog SM-guld, säkrat hemma mot Åtvidaberg i sista omgången 2012, var direktiven inte desamma.

Klimatet på läktarna överlag på arenorna är annorlunda mot vad det var för tio år sedan. Då får vi ju ta höjd för det. Sedan kan jag väl också tycka att det hade väl varit fantastiskt om vi fått vara kvar på planen allihop och uppleva glädjen, säger Livered.

Det som gör årets guldfajt speciell är att de två topplagen möts i en helt avgörande match i sista omgången, för första gången sedan IFK Göteborg–AIK 2009.

Ett av lagens supportar kommer fira, medan det andra lagets spelare och fans kommer vara väldigt besvikna, konstaterar Peter Narbe.

Malmö FF–Elfsborg har avspark klockan 15.00 på söndag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.