Örebrostjärnan om NHL-lösningen: "Win-win"

Mathias Bromé är nöjd med SHL-lösningen inför vinterns utmaning att slå sig in i NHL. Arkivbild.
Mathias Bromé är nöjd med SHL-lösningen inför vinterns utmaning att slå sig in i NHL. Arkivbild.
IshockeyTT

Först två månader i SHL, sedan ska han försöka slå sig in i NHL.

Forwardsstjärnan Mathias Bromé tror sig ha hittat ett vinnarspår med bara segrare.

Det är en win-win-situation för allihopa, mig, Örebro och Detroit, säger han.

Annons

Annons

Örebrostjärnan är en av tio spelare som återfinns i SHL under ett par höstmånader för att komma i form inför NHL. Just nu pågår slutspel i NHL och den kommande säsongen drar i gång med träningsläger först senare, spekulationerna talar om mitten av november.

En speciallösning under coronatider.

Medan andra ligor, däribland hockeyallsvenskan, hittills inte har några begränsningar bestämde SHL att endast tillåta NHL-spelare med ett underliggande SHL-kontrakt.

Den 26-årige Huddingeprodukten skrev tvåårskontrakt med Örebro när han kom från Mora förra våren. Men efter en imponerande säsong där han blev sexa i SHL:s poängliga med 17 mål och 43 poäng och gjorde avtryck i Tre Kronor så högg Detroit.

Örebro har ytterligare ett NHL-lån under hösten i Floridas lettiske center Rodrigo Abols.

"Väldigt bra lag"

Hur ska det gå för Örebro när de två lämnar?

De har ett väldigt bra lag så jag ser inga konstigheter i det. När vi är här ska vi hjälpa Örebro så mycket det bara går och sedan så åker vi över till USA. Jag tror inte det blir några konstigheter, jag tror de kommer att vara fantastiskt bra i år, säger Bromé om det Örebrolag som förra säsongen länge slogs i toppen, men inte höll distansen ut och slutade åtta.

Bromé och Abols har spelat tillsammans under försäsongen med kroatiska nyförvärvet, hårdskjutande Borna Rendulic, som tredje länk.

SHL:s vassaste kedja?

Vår förhoppning är att kunna bli en ledande kedja och bidra varje kväll. Vi trivs ihop och hittar varandra bättre och bättre, säger han.

Med spelare som Bromé, Joakim Nygård och Nils Höglander kommer nivån i SHL att höjas ordentligt. I alla fall under en tid.

Det är väldigt bra, vi hade kontrakt i SHL sedan tidigare så vi fick chansen att komma tillbaka till de kontrakten, göra om dem lite och gå ned i lön. Jag tycker det är bra att vi är många som ska till NHL som får vara här och spela, säger han.

Annons

Annons

Gått ned i lön

När Joakim Nygård blev klar för Färjestad sade han att han spelar i princip gratis.

Det är klart att jag hade bra mycket mer pengar på mitt kontrakt egentligen, jag har gått ned i lön, men det är inte pengarna som är det viktiga utan att jag får spela hockey och vara så väl förberedd som möjligt, säger Mathias Bromé.

För supportrarna hade det varit mumma att njuta av profilerna från läktarplats, nu är det tv-soffan som gäller i stället.

Fast man vet inte vad som händer längre fram, jag tycker ändå Sverige är långt fram i coronasituationen just nu. Jag tycker vi sköter oss bra och vi i hockeyn är väldigt noggranna när det gäller hur vi ska vara och sköta oss. Förhoppningen är väl att vi ska kunna ha publik på matcherna, säger Bromé.

Men NHL är trots allt det stora målet. Han har haft en personlig tränare, Linda Waara, som han gnuggat med under sommaren på ett Örebrogym med det passande namnet vinnarspåret.

Jag hade en bra säsong förra året och nu gäller det att vara ännu bättre i år för att slå mig in i Detroit. Det är målet när jag åker över. Jag ska göra allt i min makt för att ta en tröja där borta, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons