Oregon öppnar upp för heroin och kokain

Oregon har röstat för att avkriminalisera vissa droger. Bild från valrörelsen.
Oregon har röstat för att avkriminalisera vissa droger. Bild från valrörelsen.
USATT-AFP-Reuters

I skuggan av president- och kongressvalet i USA har många delstater passat på att folkomrösta om sammanlagt 124 andra frågor. Bland annat i Oregon, där väljarna röstat för att innehav av små mängder heroin och kokain ska avkriminaliseras.

Annons

Annons

Brenda McIntyre visar upp den nya flaggan i sin flaggbutik i Jackson, Mississippi veckan före valet.
Brenda McIntyre visar upp den nya flaggan i sin flaggbutik i Jackson, Mississippi veckan före valet.

Oregon blir den första delstaten i USA att avkriminalisera dessa så kallade tunga droger. Väljarna vill att mer pengar i stället ska skjutas till för att hjälpa människor med missbruksproblematik. Dessutom har delstaten röstat för att psilocybinsvampar, så kallade magiska svampar, ska få användas för medicinskt bruk.

Det står klart efter tisdagens val.

"Detta banbrytande initiativ visar en bättre väg framåt – i stället för att gripa och fängsla människor för knarkbrott, kommer det att erbjudas hjälp till dem som behöver och vill ha det", säger Drug Policy Alliance i ett uttalande.

Initiativet har fått stöd från bland annat Facebooks grundare Mark Zuckerberg och hans hustru Priscilla Chan.

Oregon blev 1973 den första delstaten i USA att avkriminalisera marijuana.

Fler legaliserar marijuana

Även i Washington DC har väljarna röstat för att avkriminalisera så kallade magiska svampar. Delstaterna New Jersey, Montana, South Dakota och Arizona följer en tidigare trend, och väljarna där ja till att legalisera marijuana i rekreationssyfte för vuxna. I South Dakota röstades det även om användning av marijuana för medicinskt bruk, vilket väljarna sade ja till.

I Colorado har väljarna sagt nej till en åtgärd som syftade till att förbjuda sena aborter och Florida godkänner en gradvis höjning av minimilönerna.

Annons

Annons

Ny flagga i Mississippi

I Mississippi har väljarna röstat för en ny flagga. I somras drog delstaten tillbaka den gamla efter de omfattande protesterna mot rasism och polisbrutalitet. Det var den sista delstatsflaggan i USA med den sydstatssymbol som många anser har rasistiska undertoner. Andra anser i stället att den är en symbol för kulturarvet.

Den nya flaggan har en magnolia i mitten och pryds av mottot "In God we trust".

I Kalifornien röstade väljarna för att stoppa en lag som hindrar taxitjänster som Uber och Lyft att klassa förare som oberoende egenföretagare i stället för anställda. Enligt förslaget ska förarna ändå få rätt till vissa anställningsförmåner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons