A-
A+

Oro för allt hårdare nedslag mot Irans kurder

En demonstrant i Washington, USA håller ett porträtt på Mahsa Zhina Amini, som dog i den iranska moralpolisens förvar i september, under en protest i solidaritet med Irans protestvåg i oktober.
En demonstrant i Washington, USA håller ett porträtt på Mahsa Zhina Amini, som dog i den iranska moralpolisens förvar i september, under en protest i solidaritet med Irans protestvåg i oktober.
IranTT-AFP

Skrik och skottsalvor ekar på ljudupptagningar från iranska Mahabad.

Bedömare uttrycker oro för att landets regim planerar brutala tillslag mot staden, som de senaste dagarna varit skådeplats för intensifierade regimkritiska protester.

Annons

Annons

Säkerhetsstyrkorna har enligt människorättsgrupper skickat förstärkningar till Mahabad, som ligger i provinsen Västra Azerbajdzjan och befolkas främst av kurder. Bilder och ljudfiler från staden, som under natten publicerats på sociala medier, vittnar om tung skottlossning och människor som skriker.

Den Norgebaserade organisationen Hengaw säger att "beväpnade styrkor" skickats till Mahabad från provinshuvudstaden Urmia. Hela Mahabad påminner om en krigszon, uppger organisationen på Twitter.

"Det har varit oavbrutna skottlossningar, helikoptrar flyger över staden och människor jagas genom gränder", skriver de.

Kapat strömmen

Hengaw har tidigare publicerat bilder på ihärdiga protester i Mahabad, bland annat efter begravningar av offer för regimens brutala nedslag mot demonstranterna. Människor har blockerat vägar, både med hjälp av bilar och genom att helt enkelt sitta ned.

Även Oslobaserade Iran Human Rights (IHR) har publicerat videoklipp under natten till söndagen där skottsalvor och skrik ekar över staden. IHR:s grundare Mahmood Amiry-Moghaddam skriver på Twitter att myndigheterna har kapat elförsörjningen i staden och att eld från maskingevär hörs.

"Obekräftade rapporter om demonstranter som dödas eller skadas", skriver han.

Annons

Annons

Kurder oproportionerligt utsatta

Irans kurder, som tros utgöra närmare tio procent av landets totala befolkning, har enligt människorättsorganisationer utsatts för urskillningslöst våld under de protester som i över två månader rasat i Iran. Enligt bedömare behandlas minoriteter i provinserna Kurdistan och Baluchistan särskilt skoningslöst av Irans hårdföra säkerhetsstyrkor.

Mahsa Zhina Amini, den 22-åriga kvinna vars död utlöste protestvågen, kom från Saqqez i provinsen Kurdistan. Från Saqqez och Bukan, som också har en övervägande kurdisk befolkning, kommer nu förnyade rapporter om explosioner och skottlossning.

Hengaw har varnat för en kritisk situation även i staden Divandarreh, där regimstyrkor under lördagen dödade minst tre civila.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.