A-
A+

Oro för dåd – och att Biden ska kliva i sopor

Glasgow har ett problem med sopor – och avfallshanterarnas hot om strejk under COP26 har väckt oro över att viktiga gäster ska mötas av skräpfyllda gator. Arkivbild (som inte är tagen i Glasgow).
Glasgow har ett problem med sopor – och avfallshanterarnas hot om strejk under COP26 har väckt oro över att viktiga gäster ska mötas av skräpfyllda gator. Arkivbild (som inte är tagen i Glasgow).
KlimatTT

Ska världens mäktigaste människor behöva sicksacka mellan stinkande sopor och råttor större än katter? Farhågan finns inför klimatmötet i Glasgow – där presidenter och premiärministrar möts av en enorm säkerhetsapparat.

Annons

Annons

Brunnslock har svetsats igen. Hundar har noggrant sniffat runt efter sprängämnen medan dykare sökt på flodens botten. Flygplan tillåts men delar av luftrummet stängs för drönare och luftballonger. När dignitärer som USA:s president Joe Biden, Indiens premiärminister Narendra Modi och värdlandets Boris Johnson anländer till klimatmötet i Glasgow kommer de att vara omslutna av en veritabel järnring.

Med delegationer från närmare 200 länder, upp till 120 inresta världsledare och ytterligare tusentals personer på mötesområdet är COP26 den största internationella konferens som har hållits i Storbritannien.

Logistiken är ett enormt pussel och kanske andades de säkerhetsansvariga ut när det stod klart att påve Franciskus, Kinas president Xi Jinping och Rysslands dito Vladimir Putin stannar hemma.

Polis har övat

Eftersom pandemin har fördröjt mötet ett år har den skotska polisen haft gott om tid att planera insatsen, "operation Urram" (gäliska för respekt). De har tränat i full kravallmundering, bombarderats av ägg och övat på att värja sig för baseballträn. Detta för att vara redo för de stora demonstrationer som planeras under mötet, som pågår från den 31 oktober till den 12 november.

För aktivister i Extinction Rebellion, en proteströrelse som ofta använder sig av civil olydnad, kan det säkert vara lockande att ställa till oreda vid motorvägarna. Den amerikanske presidenten kommer enligt uppgift att bo i Edinburgh – över en timme bort – av säkerhetsskäl och han är inte ensam.

Hotell och privata rum är sedan länge fullbokade i Glasgow och de som finns kvar hyrs ut för astronomiska summor. Det innebär att delegater varje dag kommer att behöva resa mer eller mindre långt för att ta sig till mötesområdet. Särskilt viktiga gäster kommer dock att kunna ta en särskild väg men det har ändå uttryckts oro för att de potentiella måltavlorna ska komma att sitta fast i den tröga trafiken.

Annons

Annons

Stor protest

De största störningarna väntas lördagen den 6 november, då över 50 000 personer väntas demonstrera inom ramarna för en global aktionsdag för klimaträttvisa.

Omkring 10 000 poliser har kallats in för att sköta säkerheten i Glasgow. Många av de stora världsledarna har dock egna livvakter och själva mötesområdet blir FN-territorium och kommer därför att bevakas av beväpnad FN-personal.

Det krävs enorma säkerhetsåtgärder på grund av statscheferna, världsledarna och alla delegater som deltar i själva evenemanget. I nuläget finns inget specifikt hot men vi fortsätter att se över alla underrättelser som kommer in, sade Louise Skelton, chef för den skotska polisen specialinsatser, till BBC för omkring en månad sedan.

Hot om strejk

Det är inte bara säkerheten som är en utmaning. Hotet om förvärrat transportkaos avvärjdes i sista stund sedan strejkbenägna lokförare nått en löneuppgörelse. Men det finns fortfarande risk för att Emmanuel Macron och Stefan Löfven och de andra välkomnas av skräpiga gator.

Missnöjda avfallsarbetare har hotat med att strejka under delar av mötet, vilket väckt farhågan att Glasgow ska behöva skämmas i det internationella strålkastarljuset.

Det kommer att vara totalt förödmjukande när vi inom kort kommer att få se världsledare kliva över soppåsar och råttor större än katter, säger Paul Sweeney, ledamot för Labour i det skotska parlamentet, i en intervju.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.