A-
A+

Oron i Skåne: Ökning av smitta bland äldre

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.
Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.
CoronavirusetTT

Smittspridningen av coronaviruset minskar fortsatt i Skåne.

Det finns dock en oro kring att antalet positiva fall ökar bland de allra äldsta.

Vi är lite bekymrade över de äldre, som är de mest sköra, säger smittskyddsläkaren Eva Melander på regionens pressträff.

Annons

Annons

Det är både äldre som bor på särskilda boenden och i sina egna hem som smittas, uppger Region Skåne på en pressträff.

Det är där risken för dålig utgång av sjukdomen är störst. Där har vård- och omsorgspersonal ett stort ansvar för att vaccinera sig. Det är det bästa skyddet för sig själv och sin omgivning, säger Eva Melander.

"Lite oroväckande"

Det är i gruppen 80 år och äldre som regionen ser en ökning av antalet fall och det är "lite oroväckande", säger Melander.

Det är ingen kontinuerlig trend i dagsläget, men det är en observation, säger smittskyddsläkaren.

Totalt sett har antalet positiva fall minskat sedan vecka 35, men minskningstakten har avtagit något den senaste tiden. I nuläget rör det sig om 61 positiva fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna – för en månad sedan var siffran runt 160 fall per 100 000 invånare.

Sammantaget har vi en positiv trend avseende smittläget, men covid-19 finns kvar i samhället. De flesta fallen är i åldrarna 10 och 50 år och majoriteten av de som fortsatt smittas är ovaccinerade, säger Eva Melander.

Annons

Annons

"Läget är skört"

Drygt 76 procent av befolkningen över 16 år i Skåne är färdigvaccinerade. Drygt 80 procent har tagit en första vaccindos.

Sex personer med konstaterad covid-19 är inlagda på intensivvårdsavdelning på de skånska sjukhusen, enligt statistik från tisdagen. Ytterligare nio patienter är inlagda på vårdavdelningar.

Men det är ett skört läge. Vi ser till exempel att Stockholm får en ökning av antalet inlagda patienter. Vi ska vara varsamma och ta det försiktigt, för pandemin är inte över ännu, säger Skånes sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.