A-
A+

OS-hoppet om överhettningen: "Jag kraschade"

Perseus Karlström i hettan i VM i Doha 2019. Arkivbild.
Perseus Karlström i hettan i VM i Doha 2019. Arkivbild.
FriidrottTT

Perseus Karlström förbereder sig inför OS i Japan genom att bland annat träna i tryckande värme i Mexiko. Utmaningen är att inte bli överhettad – något han dock blev en gång.

Jag kraschade helt, säger gångstjärnan inför söndagens säsongspremiär.

Annons

Annons

Man får vara glad för de tävlingar som faktiskt blir av under pandemin, resonerar Perseus Karlström. Han skulle egentligen ha tävlat i Portugal i början av april, men den tävlingen sköts upp. I stället gör han årsdebut i spanska mästerskapen i Murcia på söndagen.

Det är ändå en bra tävling med hög nivå, så att jag får någonting i alla fall, säger Karlström.

Han räknar med ytterligare två tävlingar före Tokyo-OS i sommar: Dels EM i Tjeckien i mitten av maj och dels en världscup i Spanien några veckor senare.

Det är klart att det är få tävlingar, jag brukar tävla ungefär en gång i månaden. På så sätt blir det lite annorlunda, men det känns ändå bra att det blir några, säger han.

"Väldigt bra form"

Spanska mästerskapen är Karlströms första tävling sedan oktober. Då avslutade han fjolårets tävlingssäsong med seger och en av sina bästa tider i karriären, 1.19.43 på 20 kilometer. Det är favoritdistansen där han tog VM-brons på i Doha 2019 och där han är ett medaljhopp i OS.

Formen är väldigt bra, skulle jag säga. Sedan oktober har jag i princip kunnat träna på bra. Så jag är definitivt bra mycket bättre förberedd nu än vad jag var då i höstas. Det ska bli väldigt spännande att se vad jag kan göra.

Coronapandemin satte stopp för hans vanliga uppladdning i Australien, där han har sin träningsgrupp och tränare. I stället har han befunnit sig i Mexiko sedan november och planerar att åka tillbaka dit efter helgens tävlingar.

Annons

Annons

"Väldigt fuktigt"

Och OS-förberedelserna går fint. Nyligen betade 30-åringen från Eskilstuna av ett värmeläger på tre veckor i Zihutanejo.

Innan pandemin slog till var just värmen den stora snackisen inför OS. Det kan bli upp emot 40 grader i Tokyo i juli. Därför flyttades gång- och maratontävlingarna 80 mil norrut till Sapporo där det är något svalare.

Klimatet i Mexiko är likt det som väntar Karlström i Japan i sommar.

Det var mellan 26 och 31 grader varje dag och väldigt fuktigt. Det är tärande träning, på lång sikt blir man liksom urlakad och väldigt trött, säger Karlström och fortsätter:
Överlag har det gått bra, men det var ett pass där jag kraschade helt, jag hade inte förberett mig på hur fuktigt det skulle vara – jag hade behövt mer is och kallvatten än jag hade. Så jag blev överhettad helt enkelt.

Värmehus

Eventuellt blir det också träning i ett värmerum i Sverige i sommar. Det handlar både om att vänja sig vid värmen men också om att anpassa sina strategier för att klara av att hålla sig kall – och om att öva på att dricka mer än en liter i timmen.

Jag kommer att ha en lite bättre värmeplan nu än vi hade inför Doha, och det kommer inte vara lika extremt som i Doha. Och sen lärde jag mig en del därifrån också, så det känner jag mig trygg med.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!