A-
A+

OS-invigningen mer högtidlig än festlig

Olympiastadion där invigningen genomförs.
Olympiastadion där invigningen genomförs.
OlympisktTT

Ledande ansvariga för OS-invigningen i Tokyo har sparkats i veckan. Och på läktarna kommer det att vara ganska tomt. Dessutom blir temat inte särskilt festligt på grund av coronapandemin.

Kanske kan det uppvägas med en överraskande tändare av OS-elden.

Annons

Annons

+ När och var: Start klockan 13.00 svensk tid på Olympiastadion i Tokyo.

+ Tv/radio: Discovery Plus, Kanal 5 och Radiosporten.

+ Deltagare: Eftersom det inte tillåts någon allmän publik blir det bara omkring 950 personer på läktarna, som normalt tar in 70 000. Bland dem Japans kejsare Naruhito som väntas inviga spelen och utländska dignitärer som USA:s presidentfru Jill Biden. Även journalister och personal från arrangören. Och givetvis de deltagande ländernas trupper som marscherar in traditionsenligt.

+ Fanbärare: Internationella olympiska kommittén (IOK) uppmanar nationerna att ha både en kvinnlig och en manlig fanbärare. För Sverige blir det fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen, båda medaljörer i OS 2012.

+ Snackisen: Som vanligt är den stora frågan inför invigningen vem som får tända elden. Golfstjärnan Hideki Matsuyama, som vann US Masters i våras, har sagt att det skulle vara en stor ära. Tennisstjärnan Naomi Osaka, som hoppade av Franska mästerskapen och Wimbledon på grund av psykisk ohälsa, är ett annat tips. Och när Japan Today frågade allmänheten svarade någon att det borde bli den förre premiärministern Shinzo Abe, klädd som Super Marios kompis Luigi. Vid avslutningsceremonin i Rio de Janeiro för fem år sedan var Abe klädd som tv-spelsfiguren Super Mario när han tog över OS-stafettpinnen från Rio. Enligt uppgifter på torsdagen ska Abe inte komma till i invigningen.

+ Tema: Huvudtemat är "Gå vidare" som syftar till den globala pandemikrisen som tvingade spelen att skjutas upp ett år. Men OS-organisationens ordförande Seiko Hashimoto vill också att invigningen speglar återhämtningen efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima för tio år sedan. För det var med temat återhämtning och återuppbyggnad efter Fukushima-händelsen som Tokyo sökte OS 2020.

Jag förväntar mig att det ska inkluderas, säger hon enligt sajten Insidethegames.
Invigningen kommer inte att bli en festival. Jag tror att vi kommer att ha en högtidlig ceremoni med en anda av återhämtning.

+ Skandaler: Regissören för OS-invigningen, Kentaro Kobayashi, fick sparken på torsdagen för ett 23 år gammalt sketchskämt om Förintelsen. Och tidigare har kompositören av musiken under invigningen, Keigo Oyamada, samt den konstnärligt ansvariga Hiroshi Sasaki tvingats bort.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!