A-
A+

OS-offrens anhöriga: "Kastar oss till hundarna"

En terrorist på väg att ta sig in i Israels OS-boende i München 1972. Arkivbild.
En terrorist på väg att ta sig in i Israels OS-boende i München 1972. Arkivbild.
OlympisktTT-AP

Tyskland planerar att hedra offren för terrorattacken mot Israels OS-trupp i München för 50 år sedan och erbjuder mer i kompensation till offrens familjer.

Men de vägrar att komma.

De kastar oss till hundarna, säger änkan Ilana Romano.

Annons

Annons

Den tyska regeringen utlovade på onsdagen mer pengar i ersättning till anhöriga till de elva israeler som dödades i attacken av den palestinska gruppen Svarta september under OS i München 1972.

Ett erbjudande om mer ersättning till de efterlevande till offren planeras, säger en talesperson för inrikesdepartementet till nyhetsbyrån DPA.

Elva israeler och en västtysk polis dödades i attacken mot Israels OS-boende den 5 september 1972. Svarta september-gruppens mål med attacken var att få palestinska fångar i Israel frisläppta samt två vänsterextremister från västtyska fängelser.

Direkt efter attacken betalade Västtyskland motsvarande runt 20 miljoner kronor till de israeliska offrens anhöriga. För 20 år sedan fick de ytterligare runt 30 miljoner kronor.

Anhöriga har krävt motsvarande nästan 200 miljoner kronor för den misslyckade polisinsatsen vid dådet, men kravet tillbakavisades för att preskriptionstiden har löpt ut.

Ilana Romano, änka efter tyngdlyftaren Yossef Romano, säger i israelisk tv att Tysklands erbjudande om kompensation är förnedrande och att de anhöriga har avvisat det.

Vi står fast vid att bojkotta ceremonin. Tyskarna kastar oss till hundarna. De har behandlat oss illa i 50 år. Vi vill ha en rejäl kompensation, inte ören, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.