A-
A+

OS på stranden – så följer du idrottsfesten

Armand Duplantis är ett av Sveriges största guldhopp i OS. Arkivbild.
Armand Duplantis är ett av Sveriges största guldhopp i OS. Arkivbild.
OlympisktTT

Tv-sändningarna från OS krockar med semestrarna. Då kan mobilen bli den viktigaste skärmen för tv-tittarna.

När du ligger på stranden kan du alltid plocka fram paddan eller mobilen och hitta det du vill se, säger John Witt, projektledare för OS-sändningarna på Discovery.

Annons

Annons

Jessica Almenäs är studioankare i Kanal 5:s kvällsprogram under OS. Arkivbild.
Jessica Almenäs är studioankare i Kanal 5:s kvällsprogram under OS. Arkivbild.

På fredag i nästa vecka invigs sommar-OS och tv-bolaget Discovery laddar för att sända dygnet runt under spelen – som tjuvstartar med fotbollsgruppspelsmatchen Sverige–USA på onsdag.

Kanal 5 blir huvudkanal för de svenska OS-sändningarna.

På Kanal 5 kommer vi att sända OS "24/7" under alla 16 tävlingsdagarna. Alla svenskhopp och de stora stjärnorna och inrama stora delar av dagen med studio, förklarar John Witt.

Tidsskillnaden på sju timmar till Tokyo gör att de svenska medaljhoppen tävlar från mitt i natten till sen eftermiddag. Discovery tror att allt fler kommer att följa tävlingarna på sin mobil, på badstranden eller i skuggan.

Det är klart att det är en häftig utmaning att konkurrera med sommaren, men tidsskillnaden är som den är. Där funkar Discovery Plus som ett komplement, säger John Witt.

Studioprogram från Sverige

På kvällarna kommer Kanal 5 att sända ett studioprogram med det breda anslaget. Jessica Almenäs leder programmet med Patrick Ekwall vid sin sida.

Dels kommer vi att plocka upp vad som har hänt under dagen, berätta om alla svenska medaljer. Sedan kommer även Patrick att ha lite spaningar. Både rena idrottsspaningar och om det runt omkring, säger Jessica Almenäs.
Dessutom kommer vi att blicka framåt mot vad som kommer att hända under natten och nästa dag.

Almenäs ledde ett liknande program från OS i Pyeongchang 2018 tillsammans med Anja Pärson. Då var hon på plats och fick på grund av tidsskillnaden jobba mitt i natten. Nu stannar hon hemma i Stockholm. Bland annat på grund av coronapandemin.

Det hade varit väldigt svårt att sända från Japan under de här förutsättningarna, säger Almenäs.

Annons

Annons

"Lärt oss mycket"

Det blir ett väldigt speciellt OS i skuggan av pandemin och utan publik på läktarna. Jessica Almenäs tror inte att tv-publiken kommer att reagera så mycket på det.

Jag tror att vi har lärt oss mycket under pandemiåret hur man kan göra sporten intressant utan publik. Framför allt har tv-publiken vant sig vid det. Jag blev nästan chockad häromdagen när jag såg fotbolls-EM och det var fullt på läktarna, säger hon.

Tv-bolaget Discovery kommer även att sända i Kanal 9 och Eurosports kanaler och den som vill se just sin favoritsport kommer att kunna gå in på Discovery Plus och hitta den. Alla tävlingar under OS kommer att finnas att strömma på nättjänsten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!