A-
A+

OS-sponsorer pressas om Kina

Människorättsorganisationen Human Rights Watch trycker på OS-sponsorerna för vinter-OS i Peking. Arkivbild.
Människorättsorganisationen Human Rights Watch trycker på OS-sponsorerna för vinter-OS i Peking. Arkivbild.
OlympisktAP-TT

Sponsorerna av OS i Peking pressas nu av människorättsorganisationen Human Rights Watch, som vill ha en förklaring till varför företagen är så tysta om de påstådda övergreppen gällande mänskliga rättigheter i det kommande OS-landet Kina.

Annons

Annons

"Det är bara tre månader till Peking-OS men sponsorerna förblir tysta över hur de ska använda sitt inflytande för att vända sig mot Kinas skrämmande register när det gäller mänskliga rättigheter", säger Sophie Richardson på Human Rights Watch i ett uttalande.

Hon menar att sponsorer riskerar att förknippas med ett OS som är nedsmutsat av censur och undertryckande:

"Tiden för tyst diplomati är över. Det är dags för sponsorerna att uppmana Internationella olympiska kommittén (IOK) att införa mänskliga rättigheter på agendan och det är dags att avslöja sina egna försörjningskedjor till Kina, särskilt produkter märkta med de fem olympiska ringarna".

Bara ett företag, Allianz, har svarat Human Rights Watch. Företaget säger att man står bakom den olympiska rörelsen.

Kina har kritiserats från flera håll under upptakten till spelen, inte minst för det grymma förtrycket av den muslimska folkgruppen uigurer i provinsen Xinjiang, hanteringen av Tibet och det hårdnande greppet om Hongkong.

Juan Antonio Samaranch, IOK:s samordningschef för spelen i Peking, sade tidigare i veckan att IOK ansvarar för att se till att OS blir en hyllning till mänsklighet och sammanhållning trots olikheter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.