A-
A+

Osäker framtid för Rembrandtmålning

'Batavernas trohetsed till Claudius Civilis' målades av Rembrandt på 1660-talet. Arkivbild.
"Batavernas trohetsed till Claudius Civilis" målades av Rembrandt på 1660-talet. Arkivbild.
KulturTT

Rembrandts berömda målning "Batavernas trohetsed till Claudius Civilis" har hängt på Nationalmuseum i Stockholm i över ett sekel. Men nu dess framtid osäker – museet tycker att hyran för verket är för dyr.

Annons

Tavlan är värderad till omkring en miljard kronor vilket gör den till en av de mest värdefulla i svensk ägo. Den ägs av Konstakademien, som tidigare lånat ut den till Nationalmuseum kostnadsfritt.

2018 slöts dock ett avtal som innebar att Nationalmuseum får hyra tavlan för 400 000 kronor om året. Detta avtal löper ut i september och kommer inte att förnyas med nuvarande villkor, något som DN tidigare rapporterat. Nationalmuseum anser sig helt enkelt inte ha råd.

Vi har inte möjlighet att betala den summa som de förväntar sig. Vår ekonomi är extremt pressad. Vi har ett underskott i år på över 10 miljoner kronor, säger Per Hedström, vikarierande överintendent på Nationalmuseum, till Kulturnyheterna i SVT.

Konstakademien skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att man står fast vid sitt avtal, och att man varit tydlig med att depositionsavtalets villkor skulle vara lika de som förhandlats fram 2018. Enligt Konstakademien är det heller inte ovanligt att man tar betalt för utlånad konst, något som Per Hedström inte håller med om:

Även vi deponerar ut konst och de avgifter vi tar ut för det är några tusenlappar, säger han.

Vad som händer nu är oklart. Konstakademien uppger att deras lokaler inte är anpassade till att ta hand om konstverket.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.