A-
A+

Ostadig inledning på veckan i väntan på sol

De flesta i landet kommer att få se ett regn passera i veckan som kommer innan solen tittar fram. Arkivbild.
De flesta i landet kommer att få se ett regn passera i veckan som kommer innan solen tittar fram. Arkivbild.
VäderTT

Moln och regn kommer att prägla inledningen på veckan i stora delar av landet. Därefter ser både solen och värmen ut att titta fram.

Annons

Annons

De flesta i landet kommer att få se regn passera i veckan. Orsaken är ett omfattande lågtryck med ostadigt väder som är på väg in över Sverige söderifrån för att sedan vandra upp genom landet.

På måndag och tisdag kommer regn passera på de flesta håll. Det ser även ut att ge lite blåsigt under tisdagen, främst i södra Sverige, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Från onsdagen ser det ostadiga vädret ut att främst beröra Norrland med regn och hårda vindbyar. Samtidigt kan de södra delarna vänta sig en del solglimtar på sina håll.

Vädret kommer stabilisera sig söderifrån med varmare temperaturer, medan det dröjer lite i norr med att lågtrycket försvinner, säger Ida Dahlström.

Finare från torsdag

Det sista regnet ser ut att lämna även Norrland på torsdagen. Ersätter gör ett högtryck som bjuder på både varmare och soligare väder veckan ut.

Det är lite osäkert hur den här varma luftmassan breder ut sig, men det är främst i södra Sverige som man kan få över 20 grader medan det i norr ligger omkring 20-strecket på sina håll, säger Ida Dahlström.

Annons

Annons

Risk för skogsbränder

Då det på många håll är väldigt torrt i marken ser veckans inledande blöta väder ut att göra nytta. I stora delar av Götaland, västra Svealand och i delar av Norrbotten råder det för tillfället stor risk för skogsbrand. I de östra delarna av Svealand och på Gotland är risken för skogsbrand enligt SMHI mycket, eller till och med extremt, stor.

Just nu ser det ut som att delar i sydöst fortfarande kan ha det torrt i marken även om det kommer regn som passerar. Men med mycket regn kommer brandrisken att dämpas, åtminstone den extrema risken. Sedan får vi se vilka platser det kommer mest nederbörd, säger Ida Dahlström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.