A-
A+

Österrike fryser priser inför nästa års val

Passagerare stiger av ett österrikiskt nattåg. Arkivbild.
Passagerare stiger av ett österrikiskt nattåg. Arkivbild.
ÖsterrikeTT-AP

Frysta priser på motorvägarna och tågen, och ett tak för hyreshöjningar. Det är några av inslagen i Österrikes nya paket mot inflationskrisen.

Annons

Oavsett hur hög inflationen blir får inte bostadshyrorna generellt höjas mer än fem procent per år 2024–2026, meddelar förbundskansler Karl Nehammer (ÖVP) och hans regering. Beskedet kommer efter prognoser om hyreshöjningar på upp till runt 15 procent nästa år.

Och frysta priser för resande kan påverka ännu fler av landets nio miljoner invånare – plus utlänningar på genomresa. Den så kallade vinjetten som krävs, även av utländska bilar, för att få använda Österrikes motorvägar skulle egentligen ha höjts med över tio procent. Men nu fryses vinjettpriset till 96 euro (drygt 1 100 kronor) per år.

Samma frysning gäller landets "Klimaticket", ett kort för bussar och tåg som blivit internationellt omtalat för sitt låga pris: 1 095 euro (13 000 kronor) för fria resor i ett helt år.

Karl Nehammers kristdemokratiska ÖVP styr Österrike ihop med miljöpartiet Die Grüne, och satsar nu på att öka sin popularitet inför ett parlamentsval som väntar i slutet av nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.