A-
A+

Ovädret behåller grepp i norr – drar söderut

Lavinvarningar den 13–14 januari.
Lavinvarningar den 13–14 januari.
VäderTT

Ett kraftigt oväder har dragit fram i norra Sverige med översvämningar, lavinvarningar och trafikproblem som följd.

Under fredagen blir det fortsatt ymnigt snöfall i norr – och kraftig blåst i stora delar av landet.

Annons

Annons

SMHI har utfärdat flera varningar i landets norra delar.
SMHI har utfärdat flera varningar i landets norra delar.

Häftiga regn och vattenmängder orsakade problem med halka och översvämningar i västra Jämtland under torsdagen. Vid 19-tiden hade den kraftigaste nederbörden passerat, men snöfallet och blåsten dröjer sig kvar längs hela Norrlandsfjällen i minst ett dygn till.

Det är fortsatt mycket besvärligt väder, säger Caroline Vahlberg, meteorolog på SMHI.

SMHI varnar under torsdagen för kraftigt snöfall och vind i fjälltrakterna, samt plötslig ishalka i södra Norrland och delar av norra Svealand. På fredagen gäller varningen för plötslig ishalka östra Svealand.

Under torsdagen och natten mot fredagen drar vinden söderut, och kulingvarningar har utfärdats längs hela Östersjökusten, Kattegatt och Vänern.

Det väntas blåsa i stora delar av landet, säger Caroline Vahlberg.

Inställda tåg

Tågbolaget Vy har ställt in samtliga avgångar Kiruna–Narvik respektive Östersund–Storlien till och med fredag förmiddag. Även SJ har ställt in sina avgångar västerut från Östersund.

I södra Sverige har Trafikverket beslutat att stoppa tågtrafiken på flera sträckor med anledning av blåsten. Bland annat stoppas trafiken på sträckorna Nässjö–Vetlanda, Ystad–Simrishamn och Kristianstad–Karlskrona från fredag 04.00.

Tågtrafiken planeras att återupptas klockan 12.00 på fredagen på en del av sträckorna och 04.00 på lördagen för de resterande.

Annons

Annons

Nästa veckas tema: Blåst

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst varnar för stor lavinfara i södra och norra Norrlands fjälltrakter under torsdagen och fredagen, med fortsatt förhöjd fara även under helgen.

Skolorna i kommunerna Krokom och Åre i Jämtland höll under onsdagen och torsdagen stängt på grund av att vissa vägar bedöms farliga och inte körbara.

SMHI:s varningar väntas ligga kvar till och med fredag kväll, innan en högtrycksrygg på lördagen gör att vindarna börjar avta. Det ser dock ut att bli en kortvarig stiltje.

Redan på söndag börjar vinden tillta igen, och under måndagen ser det ut att bli riktigt blåsigt över hela landet. Nästa veckas tema är blåst, säger Caroline Vahlberg på SMHI.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.