A-
A+

Ovanligt mycket pollen – plåga för allergiker

Snart slutar alarna blomma, sedan kommer björkblomningen. Det ser ut att bli ett pollenrikt år i år. Arkivbild.
Snart slutar alarna blomma, sedan kommer björkblomningen. Det ser ut att bli ett pollenrikt år i år. Arkivbild.
InrikesTT

Alträden blommar för fullt just nu i mellersta Sverige. Höga halter av pollen har uppmätts i södra halvan av landet.

Det är betydligt mer pollen än genomsnittligt, säger pollenforskaren Åslög Dahl.

Annons

Annons

Björken kommer också att blomma kraftigt om några veckor, konstaterar hon. Genom att helt enkelt titta på björkarna och se hur många hängen träden har kan man se om det blir mycket björkpollen. Om man känner till hur det ser ut ett normalår, det vill säga.

Pollen bildas i hängen, det är fullt av dem i trädkronorna. Antal hängen är direkt relaterat till antal pollen som kommer ut.

Åslög Dahl, ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, kan förutse en kraftig pollensäsong redan under sommaren året innan.

Vi kan räkna ut redan i augusti hur pollensäsongen kommer att bli till våren, dels genom blomningen under våren och dels temperaturen under våren och försommaren.

Det värsta regnar bort

För den dryga femtedel av Sveriges befolkning som har pollenbesvär ser det alltså ut att bli en fortsatt pollenrik vår. Det kan komma tillfällig lättnad redan under helgen när regn väntas över nästan hela landet, utom fjällvärlden som får snö.

När det regnar brukar pollenpartiklarna sköljas ur, men när det torkar upp igen kan det ändå bli besvärligt för regnet i sig kan få pollenkornen att läcka ut de allergiframkallande ämnena.

Regnet som väntas i helgen påverkar inte bara pollenhalten i luften, utan även hur gräset blommar i sommar. Om det regnar och är varmt under våren signalerar det till gräset att blomma extra mycket under sommaren – vilket blir tufft för gräsallergikerna.

Annons

Annons

Pollen och covid

Efter att alarna blommat ut dröjer det till slutet på april innan björksäsongen börjar i södra Sverige, och sedan två–tre veckor till innan den når norra delarna av landet. Mätstationerna för pollen lades nyligen ner i norra delarna av Sverige, men i Jämtland återupptas mätningarna.

Det har visat sig att pollenhalter och covid har ett samband – ytterligare en nytta med mätstationerna i norr. En studie som gjordes vid Göteborgs universitet förra våren visade att om pollenhalten ökade, steg också antalet covidinfektioner. Sambandet beror troligtvis på att kroppen blir mindre motståndskraftig mot virus när den redan hanterar höga halter av pollen, oavsett om man har allergi eller inte.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!