-
+

Oväntad ökning av veckovarslen i USA

Fler nyinskrivna som arbetslösa i USA. Arkivbild.
Fler nyinskrivna som arbetslösa i USA. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Antalet nyinskrivna som arbetslösa i USA ökade oväntat i förra veckan.

Antalet ökade till 861 000, mot 848 000 veckan före, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 765 000 enligt en Reutersenkät.

Annons

Annons

Minskad produktion i bilindustrin till följd av brist på halvledare kan bland annat ha bidragit till ökningen. General Motors har exempelvis stängt ned sin produktion i Fairfax, Kansas, medan Ford Motors har dragit ned på produktionen både i Dearborn, Michigan och i Kansas City.

Som en jämförelse lyfte antalet nyinskrivna som arbetslösa till 6,9 miljoner i mars i fjol, när pandemin slog till på allvar. Det kan i sin tur jämföras med tidigare rekordnivåer på som mest 665 000 nyinskrivna som arbetslösa under finanskrisen 2007–2009.

Många räknar dock med att USA:s arbetsmarknad står inför en återhämtning, med minskad smittspridning och färre inlagda på sjukhus för behandling av covid-19 samtidigt.

Detaljhandeln i USA lyfte rejält i januari och många hoppas nu att kongressen inom kort ska göra upp om ett nytt stödpaket på omkring 1 900 miljarder dollar från president Joe Bidens regering, som kommer ovanpå Trumpregeringens paket på 900 miljarder dollar vid årsskiftet.

Enligt rapporter ska omkring 12,3 miljoner av de 22,2 miljoner jobb som gick förlorade i pandemin i USA ha återskapats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss