A-
A+

Oväntade draget – släppte startelvan i VM-kvalet

Förbundskapten Janne Andersson under herrlandslagets pressträff på Friends arena inför tisdagens VM-kvalmatch mot Grekland.
Förbundskapten Janne Andersson under herrlandslagets pressträff på Friends arena inför tisdagens VM-kvalmatch mot Grekland.
FotbollTT

Janne Andersson brukar inte avslöja sina startelvor i förväg. Men inför VM-kvalet mot Grekland fick han feeling.

Ni kunde ju räkna ut det själva, säger förbundskaptenen.

Annons

Annons

Andersson hade redan meddelat att Robin Quaison kommer att ersätta avstängde Dejan Kulusevski i anfallet mot Grekland.

På måndagens presskonferens fortsatte förbundskaptenen med att slå fast det alla anat, att Victor Nilsson Lindelöf – tillbaka i laget efter att ha blivit pappa för andra gången – går in i laget i stället för Joakim Nilsson, som spelade mot Kosovo.

Det kan jag bekräfta. Joakim gjorde det jättebra. Det är en väldigt, väldigt bra match av honom. Men jag faller tillbaka på Victor och "Mackan" (Danielson) som har gjort det bra tillsammans innan, säger Janne Andersson.

"Alltid stått pall"

Nilsson Lindelöfs erfarenhet och ledaregenskaper värderas högt av Andersson.

Han har i princip aldrig gjort mig besviken, har alltid stått pall och gjort det bra.

Och av bara farten levererade han sedan resten av startelvan.

Det hör inte till vanligheterna att Janne Andersson bjuder på laget redan dagen före en tävlingsmatch, men den här gången fanns det inga skäl att mörka, säger förbundskaptenen.

Ni kunde ju räkna ut det själva. Ni är fotbollsexperter allihop här inne. Robin var så given och nu kommer det inte heller stå och falla med om det är ”Mackan” eller Joakim som spelar. Och eftersom jag inledde med att säga att alla var friska så var jag ju fast, säger Andersson.

Annons

Annons

Olikheter som spelare

Trots att Zlatan Ibrahimovic och Dejan Kulusevski saknas är förbundskaptenen mycket tillfreds med de anfallare han har tillgång till. Konkurrenssituationen är skarp.

Men vad fäller avgörandet i valet av vilka som spelar?

Vi tittar på dagsform, om de spelat ihop innan, vi tittar på vilka vi möter. Vi tittar på en rad variabler och så kommer man fram till att den här gången spelar vi det här forwardsparet. Det är så många delar i det här. Jag brukar säga att det är en icke fast vetenskap.

Det blir en viss skillnad med Robin Quaison i stället för Kulusevski i laget.

Robin är en väldigt duktig djupledsgående forwardsspelare. Han är väldigt bra på att tajma löpningar i djupled. Dejan kan också gå i djupled men är en skickligare mötande forward i att ta emot boll och vända. Där har vi en skillnad på dem som spelartyper och det finns alltid för- och nackdelar, säger Andersson.

Så startar Sverige mot Grekland (4–4–2): Robin Olsen – Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielson, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson, Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Emil Forsberg – Alexander Isak, Robin Quaison.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.