A-
A+

Oväntade målskytten: "En härlig känsla"

Jonna Andersson och Lina Hurtig kramar om varandra efter Anderssons ledningsmål.
Jonna Andersson och Lina Hurtig kramar om varandra efter Anderssons ledningsmål.
FotbollSheffield, TT:s utsände

Jonna Andersson heter den kanske lite ovana målskytten i Sveriges premiär i fotbolls-EM. Med sitt tredje landslagsmål i karriären ordnade hon 1–1 mot regerande Europamästaren Nederländerna.

När jag fick se bollen gå in bakom målvakten, det var en härlig känsla, säger Andersson efter matchen.

Annons

Annons

Sveriges fotbollslandslag har mängder av vana målskyttar. Jonna Andersson är inte en av dem.

Därför var det något oväntat att det var just Hammarbybacken som satte Sveriges enda mål i EM-premiären mot Nederländerna. 29-åringen var från sin vänsterkant inblandad i många av de svenska attackerna, och i den 36:e minuten placerade hon sig perfekt vid den bortre stolpen, där hon frispelades av Kosovare Asllani.

Lite förvånad

Andersson tog kallt emot bollen och rullade sedan in 1–0 till Sverige – hennes blott tredje mål i landslagströjan.

Det var bara en jättehärlig känsla att få göra det första målet, och att vi kan ta ledningen i och med det, säger Andersson efteråt.

Andersson används oftast som vänsterback i en fyrbackslinje i landslaget. Men när förbundskapten Peter Gerhardsson nu valde att köra på tre backar, fick Andersson snällt flytta fram ett snäpp, som vänsterytter. Ändå hade hon inte förväntat sig att hon skulle bli Sveriges första, och hittills enda, målskytt i EM.

Nej, det hade jag kanske inte. Men i den här formationen blir det att jag hamnar mer offensivt och ska vara inne i boxen och då är det klart att det kan förväntas mål från mig också och inte bara inspel, säger Andersson.

Annons

Annons

Inte nöjd

Trots den fina insatsen är hon långtifrån nöjd med premiären. Nederländerna tog sig tillbaka, och fick med sig 1–1 från Bramall Lane. Jonna Andersson är besviken, men kan ändå acceptera det oavgjorda resultatet.

Det är klart att en poäng kan bli otroligt viktig. Men jag tror att vi alla står här och vill ha med oss tre poäng i en premiär, men vi möter ett otroligt bra lag som trycker på och skapar chanser, säger Andersson.

En som tycker att hon ska slå sig lite mer för bröstet är Magdalena Eriksson, lagkapten i Chelsea och fram till nyligen klubbkompis med Andersson.

Jonna har gått från klarhet till klarhet den senaste tiden. Hon visar fantastisk form och spelar med en sån självklarhet och självförtroende. Otroligt kul att se och riktigt starkt av henne att ta sig in där på bakre och sätta den ganska kyligt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.