A-
A+

Oväntat hög inflation i USA – börser faller

USA:s centralbankschef Jerome Powell och hans direktion väntas höja styrräntan enligt marknadens prissättning.
USA:s centralbankschef Jerome Powell och hans direktion väntas höja styrräntan enligt marknadens prissättning.
EkonomiTT-Bloomberg

Inflationen ökar oväntat i USA igen, enligt det så kallade PCE-måttet. Detta ökar trycket på USA:s centralbank Federal Reserve att höja räntan mer än vad som tidigare låg i korten.

Annons

Annons

Reaktionen på marknaden var omedelbar. Kurserna på Wall Street föll markant i terminshandeln, medan räntan på USA:s tvååriga statsobligation lyfte till 4,75 procent – nära den högsta nivån under denna räntecykel.

Även Stockholmsbörsen tog stryk och föll djupare ned på minus.

Statistiken från USA:s handelsdepartement visar även hur konsumtionen i USA tog fart i januari, med det största lyftet sedan 2021.

Negativ överraskning

Utvecklingen bidrog till att lyfta den så kallade PCE-inflationen i USA i januari till 5,4 procent. Det kan jämföras med uppreviderade 5,3 procent månaden före.

Kärninflationen i januari, enligt PCE-måttet, steg till 4,7 procent procent, mot 4,6 procent i december.

Inför upprevideringen av decembersiffran hade PCE-inflationen den månaden beräknats till 5 procent, medan kärninflationen då låg på 4,4 procent.

Såväl upprevideringen av december som januarilyftet var en negativ överraskning på de som hoppats få se mer tecken på att USA:s inflationsproblem är på väg att avta.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med att PCE-inflationen i januari skulle vara på 5 procent , medan den så kallade kärninflationen enligt PCE-måttet skulle sjunka till 4,3 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av nyhetsbyrån Bloomberg inför fredagens rapport.

Annons

Annons

Viktigaste inflationsmåttet

Prisökningarna i månadstakt på 0,6 procent var också större än väntat i januari, enligt PCE-måttet. Där låg snittprognosen på 0,5 procent.

För kärninflationen på månadsbasis blev det också ett lyft på 0,6 procent, mot väntade 0,4 procent.

PCE-inflationen är det viktigaste inflationsmåttet när USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) fattar penningpolitiska beslut för att nå sitt inflationsmål på 2 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.