A-
A+

Oväntat hög USA-inflation sänkte börsen

En ny laddning ovanligt höga inflationssiffror från USA. Arkivbild
En ny laddning ovanligt höga inflationssiffror från USA. Arkivbild
EkonomiTT-Bloomberg

Börsen vände ned på minus och räntorna lyfte efter en oväntat hög inflationssiffra för augusti från USA.

Dollarn har samtidigt stärkts mot kronan, då inflationstrycket i USA ökar sannolikheten för ännu en kraftig räntehöjning från Fed.

Annons

Annons

Stockholmsbörsens OMXS-index låg inför de nya inflationssiffrorna på plus 0,2 procent, men hade omedelbart efter publiceringen vänt ned till minus 0,7 procent. OMXS-indexet stängde till slut 2,3 procent minus. Trenden var den samma i terminshandeln inför börshandeln på Wall Street på tisdag.

Dyrare dollar

Priset på en dollar lyfte samtidigt med nästan tio öre till 10:52 kronor, medan den tioåriga USA-räntan steg med 0,11 procentenheter till 3,41 procent.

Kronförsvagningen utgör i sin tur en huvudvärk för Riksbanken inför räntebeslutet nästa vecka, då en svag krona ökar inflationen i Sverige via importpriserna.

Inflationssiffrorna för augusti stärker bilden av att USA:s centralbank på nästa möte kommer höja räntan med 75 punkter – vilket skulle bli den tredje så kallade trippelhöjningen på tre möten.

De högre konsumentpriserna i USA i augusti tog de flesta bedömare på sängen och de kommer trots att drivmedelspriserna sjunkit under månaden. Det visar att trycket uppåt på priserna i USA-ekonomin är oväntat ihållande och utbrett – vilket gör att vägen till inflationsmålet för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) ser oväntat lång ut.

Inför nästa räntebesked från Fed – den 21 september – har Fed-chefen Jerome Powell kommer agera för att uppnå prisstabilitet samtidigt som andra Fed-ledamöter har sagt sig se ett behov av en tredje trippelhöjning.

Annons

Annons

Oväntat hög inflation

Budskapet har varit att Fed kommer att fatta sina penningpolitiska beslut baserat på inkommande data, där inflationen utgör en av hörnpelarna.

Konsumentpriserna i USA steg i augusti med 0,1 procent jämfört med juli, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på en prisnedgång på 0,1 procent, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg.

I årstakt innebär det en inflation i augusti på 8,3 procent. Det var oväntat högt. Analytiker hade räknat med 8,1 procent.

Exklusive livsmedel och energi låg inflationen i augusti på 6,3 procent, mot väntade 6,1 procent.

I juli var konsumentpriserna oförändrade jämfört med månaden före, vilket gav en inflationstakt på 8,5 procent och en inflation exklusive livsmedel och energi på 5,9 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.